Kleinfruit

Kleinfruit actueel 3/7/2017

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Kleinfruit op .

De zomerteelten onder glas hebben duidelijk te lijden gehad onder de hitte en het warme weer in juni. Bij de vroege zomerteelten waren er beduidend meer misvormde vruchten en liep de vruchtmaat snel terug. Na een zware plukbeurt doken soms ‘paarse’ vruchten op. De grote spreiding in de trayplanten heeft de schade enigszins nog wat kunnen beperken. De vruchten zijn over het algemeen minder mooi gevormd en soms ook iets zaderig. Door de hitte waren de bestuivers minder actief en is het stuifmeel soms ook gewoon ‘verbrand’ zodat een goede bestuiving en zetting moeilijker werden.

Kleinfruit actueel 19/6/2017

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Kleinfruit op .

De zomerteelten onder glas zijn aan de pluk. Door het extreem warme weer van eind mei en juni zijn de vroegere zomerteelten zeer snel in bloei gekomen. De teelten die na de vroege stookteelt Clery werden geplant zijn al vrijwel afgeoogst. Aangezien er dit jaar wel veel spreiding in de trayplanten aanwezig is en de eerste bloemtak diep zit, is de sortering van de eerste plukken nog best oké.
Vanaf begin juni is er behoorlijk wat tripsdruk opgekomen. Er wordt steeds meer biologie ingezet, maar dat is toch nog altijd met zeer wisselend resultaat. Vaak ontwikkelen de plagen veel sneller dan de biologische bestrijders, of ze waaien letterlijk in de serre binnen, waardoor er chemisch moet worden ingegrepen.
Door het grote watergebrek hebben vele telers hun serres afgewit met bijvoorbeeld Redusol, wat een minstens even koelend effect teweegbrengt als dakberegening. De planten blijven ’s morgens langer aan de groei en op vochtspanning, waardoor de serre veel langer kan worden teruggekoeld.

Kleinfruit actueel 2/6/2017

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Kleinfruit op .

Het voorjaar van 2017 werd gekenmerkt door haar wispelturigheid. De productie werd hierdoor als het ware in pieken gestuurd. Een achterstand in de totale aanvoer rond 10 mei werd in een recordtempo ingehaald, met erg lage prijzen tot gevolg. Deze slechte prijsvorming van de aardbeien haalde zelfs de nationale nieuwsbulletins op VTM en één. Een snel toenemende vraag zorgde voor een fiks herstel in de prijsvorming met ongezien hoge prijzen eind mei.

Kleinfruit actueel 12/5/2017

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Kleinfruit op .

De koude temperaturen van april veranderden een tot dan nog zeer vroeg voorjaar plotseling in een zeer gespreid en laat voorjaar. De koude teelten verliepen plots zeer traag en de ontwikkeling van de buitenteelten stond nagenoeg stil. Hierdoor waren er rond 10 mei zeer weinig bloemen op verschillende bedrijven, waardoor we begin juni een productiedip verwachten. Ook de schade door de strenge lentenachtvorst heeft hier zijn aandeel in.

Kleinfruit actueel 28/4/2017

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Kleinfruit op .

De pluk in de Clery-teelten is al afgelopen. De prijsvorming van Clery kende dit seizoen een flinke deuk ten opzichte van Sonata. Vooral door deze matige prijsvorming zal er naar het volgende seizoen toe minder Clery worden opgezet. Dat is een spijtige zaak. De vroegheid van Clery creëerde immers mogelijkheden tot spreiding binnen het bedrijf.
De oogst van Sonata, het andere vroege stookras, is ook tamelijk vergevorderd. Verder zijn er verschillende afdelingen opgeplant met Malling Centenary en ook het ras Magnum komt meer op. Bij Malling Centenary zijn de planten dit jaar gemiddeld aan de lichte kant.