Kleinfruit

Kleinfruit actueel 29/6/2020

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Kleinfruit op .

De vroege zomerteelten aardbeien die begin mei werden geplant om na de vroege stookteelten binnen te worden gebracht, zijn goed gestart. Door het zonnige weer, met koele nachten in mei, zijn de planten mooi ontwikkeld met een goede spreiding tussen de bloemtakken. Ook de latere zomerteelten die begin juni werden geplant, kenden een goede start. Maar ze bevonden zich in de bloeifase tijdens de hitte eind juni. Deze latere teelten hebben dus minder de kans gehad om voldoende gewas op te bouwen. Let in deze teelten goed op de bestuiving.

Kleinfruit actueel 15/6/2020

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Kleinfruit op .

De kaarten lijken gunstig te liggen voor de zomerteelten. Vele teelten ken(den) behoorlijk gunstig weer tijdens de opgroei en staan er dus mooi bij, al blijft het natuurlijk nog af te wachten wat voor weer we tijdens de oogst zullen krijgen. Een kleine kanttekening: de vorstschade (meer oostwaarts) lijkt toch wat onderschat.
Ook het vroege voorjaar speelt in het voordeel, want dat geeft meer ruimte voor de verkoop in de zomer. Toch blijft het afwachten hoe de markt zal evolueren, ook tijdens de versoepeling van de coronamaatregelen.

Kleinfruit actueel 29/5/2020

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Kleinfruit op .

De doorteelten onder glas worden in de meeste gevallen geoogst tot begin juni. Ondanks de moeilijke start met korte vruchttakken en soms vrij veel misvorming, is het eindresultaat toch goed op de meeste plaatsen. Het gebrek aan koude werd deels gecompenseerd door de grote hoeveelheid licht vanaf half maart, waardoor de hoofd- en eindbloei goed kon zetten. De opbrengst was gemiddeld tot goed, en de prijsvorming is ook goed geweest. Natuurlijk hangt de middenprijs sterk af van de geleverde kwaliteit.

Positieve ervaringen met Regalis Plus bij doordragers

Dit bericht werd geplaatst in Kleinfruit op .

Een behandeling met Regalis Plus in de nazomer remt de rankvorming bij junidragers en kan de ontwikkeling van zijneuzen stimuleren met een meeropbrengst tot gevolg. Pcfruit onderzocht in 2016 en 2017 de mogelijke meerwaarde van Regalis Plus bij doordragers. Ook hier waren er positieve effecten op de productie en de rankvorming werd afgeremd. Hoe vegetatiever het ras en het planttype, hoe groter het effect. Een juiste timing van de behandeling…

Lees meer

Kleinfruit actueel 11/5/2020

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Kleinfruit op .

De vroege stookteelten zijn zo goed als afgeoogst. Bij Sonata was de oogst eerder afgerond dan bij Sonsation. Ondertussen is Sonsation het hoofdras geworden voor de vroege stookteelten zonder assimilatiebelichting. De productie die in deze teelten werd behaald was zeker geen hoogvlieger. Gemiddeld werd er rond de 6 kg/m² geplukt, soms wat meer, soms ook wat minder. Voor Sonsation weten we dat de productie hoger kan en moet. Vooral bij de zwaar geforceerde teelten lieten we productie liggen.