Kleinfruit

Kleinfruit actueel 29/7/2019

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Kleinfruit op .

Ons land ging gebukt onder een extreme hitte. Voor het eerst sinds de metingen liep de temperatuur op tot boven de 40°C (!). Het was alle hens aan dek: de pompen draaiden continu en nog werd niet overal drain gerealiseerd. Plantdata werden uitgesteld. Wat al geplant was, kwam zeer snel in bloei. En er waren al opnieuw rode aardbeien nadat de plukker er net was gepasseerd. Na behoorlijk wat zaderige vruchten bij de eerste zomerteelten, zijn nu behoorlijk wat kilo’s verloren door de hitte. Extreem hoge temperatuursommen resulteren in een snellere kleuring waardoor vruchten niet de kans kregen om voldoende uit te groeien. Toch was het niet overal even warm, onder meer door optimaal gebruik van dak- en broesberegening (en indien aanwezig hogedrukverneveling) kon de temperatuur wat getemperd worden. Goed ontwikkelde teelten zijn in staat zelf klimaat te maken (lees: koelen).

Kleinfruit actueel 28/6/2019

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Kleinfruit op .

De vroege zomerteelten die rond 1 mei werden geplant om na de vroege stook in de serre te komen, kenden een goeie start. Door de koele meimaand en drie frisse en natte weken in juni, zijn de planten mooi ontwikkeld met een goede spreiding tussen de bloemtakken. Door de hitte van de laatste week van juni is een deel van deze spreiding verloren gegaan. De zomerteelten die eind mei/begin juni werden geplant, starten begin juli met de oogst. Deze teelten hebben minder spreiding en hebben duidelijk te lijden gehad onder de hitte.

Kleinfruit actueel 17/6/2019

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Kleinfruit op .

De zomerteelten die rond 1 mei werden geplant en na de vroege stook werden binnengebracht zijn 20 juni volop aan de pluk. Bij deze die eind mei werden geplant zal de oogst pas in juli starten. Door de koele maanden mei en juni zijn de planten mooi ontwikkeld met een goede spreiding tussen de bloemtakken. Voor de vroege plantingen belooft het een mooie productie te worden en de prijsvorming was half juni ook meer dan behoorlijk. De ziekte- en plaagdruk viel tot midden juni goed mee: niet te veel insecten door de koele lente, alleen wat meeldauw na de regenperiode van midden juni.

Kleinfruit actueel 24/5/2019

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Kleinfruit op .

Het aardbeienseizoen is tot nu toe behoorlijk moeilijk verlopen. De prijsvorming verloopt dit jaar bijzonder moeilijk. Heel wat telers komen niet of amper uit de kosten. Zowel in april als in mei waren er perioden met vergoedingsprijzen onder de kostprijs. Ook was de kwaliteit van de doorteelten eerder zwak, zoals vermeld in onze vorige actuele berichten. Ten slotte wordt de plaagbeheersing in de aardbeienteelt moeilijker en moeilijker. Aantastingen van witte vlieg of trips bereikten her en der catastrofale dimensies, met zware verliezen tot gevolg.

Teelt van aardbeien in Zuid-Italië

Dit bericht werd geplaatst in Kleinfruit op .

Aardbeien worden in Zuid-Italië nog steeds grotendeels in vollegrond geteeld. Maar een verschuiving naar de substraatteelt dringt zich stilaan op. Sabrina en Candonga zijn de voornaamste aardbeirassen in de streek van Calabrië en Basilicata. De interesse voor de teelt van zachtfruit neemt toe in Zuid-Italië. In Sicilië daarentegen blijft de citrusteelt de belangrijkste sector.