Thema

Groenverkleuring voorkomen kan alleen door volledige afscherming

Dit bericht werd geplaatst in Thema, Witloof op .

De consument associeert groen witloof met een te bittere smaak. Er wordt heel wat gedaan om de groenverkleuring van de kroppen tegen te gaan. Dit onderzoek toont aan dat elke vorm van zichtbaar licht groenverkleuring veroorzaakt, ook groen licht. Alleen de totale afwezigheid van licht bij de productie, verwerking, verkoop en bewaring van het loof zou kunnen helpen.

Meer inzicht in je bedrijfseconomische situatie met de Witloofbarometer

Dit bericht werd geplaatst in Thema, Witloof op .

De verkoopsprijs van witloof staat al een tijdje onder druk en daalt regelmatig onder de gemiddelde productieprijs. Witlooftelers hebben de afgelopen jaren al veel van hun productiekosten geoptimaliseerd. Toch zitten er vaak nog ongekende knelpunten in de bedrijfsvoering. Met het financieel-economisch programma Witloofbarometer krijgen de witlooftelers inzicht in hun bedrijfseconomische situatie en ondersteuning bij het nemen van strategische en operationele beslissingen.

Aanpak witloofmineervlieg bijgestuurd na wegvallen dimethoaat

Dit bericht werd geplaatst in Thema, Witloof op .

In 2017 werd de erkenning van dimethoaat tegen witloofmineervlieg ingetrokken. Pas begin juli kwam er een waardig alternatief: een 120-dagenregeling voor Benevia met maximaal twee toepassingen in plaats van vier voor dimethoaat. Hierdoor moesten we de aanpak in de waarschuwingsberichten aanpassen. Benevia werd gespaard voor de derde vlucht.

Beeldherkenning op vangplaten als opstap naar perceelsgerichte waarnemingen

Dit bericht werd geplaatst in Thema, Witloof op .

Automatisering van waarnemingen creëert perspectieven. Een semiautomatische screening van vangplaten kan op korte termijn een grote stap voorwaarts betekenen voor de perceelsgerichte opvolging van de witloofmineervlieg en de slawortelluis. Dat blijkt alvast uit een eerste haalbaarheidsstudie. De volgende stap is een volautomatisch waarnemingssysteem met een optische sensor waarbij insecten worden geïdentificeerd op basis van hun vleugelslag.