Thema

Teelt van erwt weinig erosiegevoelig

Dit bericht werd geplaatst in Bodem en bemesting, Thema op .

In vergelijking met teelten zoals mais, ui of kolen lijkt de teelt van erwten weinig erosiegevoelig, zowel na ploegen als na een niet-kerende bodembewerking. Na ploegen kan het soms nodig zijn om het zaaibed intensiever te bewerken waardoor de kans op erosie wel wat toeneemt. Kies je voor een niet-kerende bodembewerking dan moet je daar bij de keuze van de voorafgaande groenbedekker al rekening mee houden. De kwaliteit van het…

Lees meer

Nieuw project mikt op lokaal composteren

Dit bericht werd geplaatst in Bodem en bemesting, Thema op .

In de groentestreek in en rond Sint-Katelijne-Waver wordt gewerkt aan een netwerk rond lokaal composteren. Lokale tuinbouwbedrijven, boomkwekerijen, natuurverenigingen, groentehandel en -verwerking worden verenigd met als doel afval- en reststromen uit deze sectoren te valoriseren tot waardevolle compost. Een win-win: minder afvalstromen en meer waardevolle compost.

Fosforuitmijning optimaliseren aan de hand van P-balansen

Dit bericht werd geplaatst in Bodem en bemesting, Thema op .

In het mestactieplan krijgt het principe van fosfor(P)-uitmijning een centrale rol toegedicht om P-verliezen vanuit land- en tuinbouwpercelen naar de omgeving drastisch te reduceren. Maar cijfers van P-gewasexport ontbreken of zijn gebaseerd op een beperkt aantal waarnemingen. De afgelopen vier jaar is werk gemaakt van de uitbouw van een P-databank op Vlaams niveau. Deze laat toe om de P-uitmijning in Vlaanderen correct(er) te begroten en te optimaliseren.

Lager fosforgetal in aardbei aan te raden

Dit bericht werd geplaatst in Bodem en bemesting, Thema op .

Fosfaten zijn voor de tuinbouw geviseerde verbindingen wegens hun impact op het milieu. Om de fosforbehoefte van aardbeien te duiden startten we een doseringsproef in de opkweek van 2016. Het onderzoek laat zien dat zowel tijdens de opkweek als tijdens de productie van aardbeien een fosforgehalte van 1 mmol/l voldoende moet zijn.