Thema

UV-robot gaat witziekte in aardbeien aanpakken

Dit bericht werd geplaatst in Gewasbescherming, Thema op .

Eind vorige maand is op Proefcentrum Hoogstraten een prototype UV-robot voorgesteld. Op termijn zal daarmee in de praktijk witziekte in aardbeien kunnen worden aangepakt. Een ware revolutie. Provincie Antwerpen maakte van de gelegenheid gebruik om ook de andere Europese projecten in de schijnwerpers te zetten.

Flying Doctors als basis tegen Botrytis in aardbei

Dit bericht werd geplaatst in Gewasbescherming, Thema op .

In het najaar van 2017 gaf Prestop 4B een beschermende werking tegen Botrytis in aardbeien. Na eerdere veelbelovende resultaten werd de proef vorig jaar doorgetrokken op Proefcentrum Hoogstraten. Hommels verspreiden Prestop 4B in de bloemen, waar de nuttige schimmel bescherming biedt tegen infecties door Botrytis. De zogenaamde Flying Doctors met Prestop 4B zijn de potentiële biologische basis tegen Botrytis in aardbeien op substraat.

Waakzaamheid geboden voor tomatenchlorosevirus

Dit bericht werd geplaatst in Gewasbescherming, Thema op .

Eind vorig jaar werd tomatenchlorosevirus (ToCV) voor het eerst officieel vastgesteld op een Nederlands tomatenbedrijf. Het belangrijkste schadebeeld van dit virus is vergeling van het blad tussen de nerven. ToCV is moeilijk te herkennen, want het schadebeeld lijkt sterk op magnesiumgebrek. Het virus wordt overgedragen door witte vlieg. Het is dan ook belangrijk witte vlieg te beheersen en strikte hygiënemaatregelen te hanteren.

Opticlear Diamond kan ‘mild’ ontsmetten door tweeledige werking

Dit bericht werd geplaatst in Gewasbescherming, Thema op .

UV, zandfiltratie, verhitten … Er zijn wel wat mogelijkheden om het drainwater te ontsmetten. Maar tomatenteler Rik Rombouts koos als eerste in België voor geavanceerde oxidatie met de Opticlear Diamond® van Water IQ. De installatie pakt het water in twee stappen aan en kan daardoor ‘mild’ ontsmetten. Naast ontsmetten is het toestel ook in staat om  gewasbeschermingsmiddelen af te breken en zouten uit het water te halen.

De FUNSLA-app helpt je bij het herkennen en bestrijden van ziekten in sla

Dit bericht werd geplaatst in Gewasbescherming, Thema op .

Binnen het FUNSLA-project werd een determinatie-applicatie ontwikkeld om je te helpen bij het herkennen van smetschimmels in sla. Veldproeven toonden al aan dat smetpathogenen een  seizoenaal karakter kunnen hebben, maar ook de historiek van de bodem moet in rekening worden gebracht. Een goede kennis van de smetpathogenen die voorkomen in je bodem helpt je om de sla gerichter te behandelen. Aan de app werden ook informatiefiches toegevoegd over de belangrijkste…

Lees meer