Thema

In de bres voor de gewasbescherming

Dit bericht werd geplaatst in Gewasbescherming, Thema op .

Staat de gewasbescherming voor grote uitdagingen? Of hebben we die al achter de rug? Wie kan dit beter inschatten dan Annie Demeyere die de noden van de sector al 40 jaar lang op de voet volgt en verdedigt. We spraken met haar, en haar opvolgers, over wat voorbij is en nog komen gaat.

Steeds minder actieve stoffen ter beschikking

Dit bericht werd geplaatst in Gewasbescherming, Thema op .

Volgens een Europese verordening moeten alle erkende actieve stoffen om de tien jaar opnieuw worden geëvalueerd volgens de laatste nieuwe richtlijnen. De procedure heeft wat vertraging opgelopen maar in de komende vijf jaar moeten alle dossiers bij de Europese jury passeren. Hierdoor dreigen we op termijn heel wat actieve stoffen te verliezen…

Blijf met metaldehyde ver genoeg van de beek

Dit bericht werd geplaatst in Gewasbescherming, Thema op .

Gewasbeschermingsmiddelen horen niet thuis in het oppervlaktewater. Slakkenkorrels ook niet. Afgelopen najaar werd metaldehyde te vaak teruggevonden in de waterwinningen in het IJzerbekken. Als er niets gebeurt, dreigen we de erkenning van metaldehyde te verliezen. Net zoals in Nederland.

Duurzaam stomen als bodemontsmetting

Dit bericht werd geplaatst in Gewasbescherming, Thema op .

Door de afbouw van chemische bodemontsmetting op Europees niveau wordt het voor telers steeds moeilijker om de bodem ziektevrij te maken na uitbraak van een bepaalde pathogeen. Grondwitloof en sla worden al enkele seizoenen zwaar getroffen, de eerste door Phytophthora en Sclerotinia, de tweede door Fusarium. Vaak met grote economische gevolgen. De Nationale Proeftuin voor Witloof organiseerde samen met het Proefstation voor de Groenteteelt een studieavond over de mogelijkheid van…

Lees meer

Bladplukken maakt biologische controle van bladluis met Macrolophus in paprika mogelijk

Dit bericht werd geplaatst in Gewasbescherming, Thema op .

Om bladluizen biologisch te bestrijden in paprika worden verschillende nuttigen uitgezet, waaronder specialisten als de galmug en sluipwespen van het genus Aphidius. In de praktijk lukt het vaak niet om bladluizen op die manier volledig onder controle te krijgen, waardoor er toch chemisch wordt ingegrepen. Door preventief uitzetten van de generalist Macrolophus pygmaeus in combinatie met bladplukken onderaan de plant, kunnen bladluizen wel volledig biologisch bestreden worden in paprika.