Vollegrond

Student kweekt biologische yacon en pompoen

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Student tijdens de week en bioteler in het weekend. Er zullen er niet veel zijn die het hem nadoen. Jasper Van Opstal uit Sint-Pieters-Leeuw kweekt als student-zelfstandige bio-yacon en biopompoenen en experimenteert met oude graansoorten.

Vollegrond actueel 29/7/2019

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Vollegrond op .

De afgelopen weken waren een keerpunt voor veel gewassen: groeien of afrijpen? Sinds juni is er nog maar weinig regen gevallen in Vlaanderen, de planten snakken naar water. Telers zijn dan ook druk in de weer met beregenen. In het weekend van 27-28 juli viel er wel wat neerslag, maar uiteraard niet overal even veel en sowieso onvoldoende.
De bloemkolen tweede vrucht zijn ondertussen geplant. Bloemkolen geplant in een vochtige bodem, hebben een goede basis om deze droge periode tijdelijk te overbruggen. Door hun kleiner bladoppervlak is de verdampingscapaciteit kleiner. Maar deze droge periode mag niet lang meer duren of de beregening zal ook hier moeten worden gestart.

Witziektemiddelen in wortelen vergeleken

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Witziekte moet je in wortelen goed opvolgen. Vorige zomer vergeleken we de werking van verschillende middelen die zwavel of difenoconazool bevatten. Zwavel blijkt nog steeds een goede werking te hebben tegen witziekte als het preventief en regelmatig wordt ingezet. Difenoconazool werd driemaal toegepast volgens de erkenning en scoorde minder goed dan de zwavelmiddelen die zeven keer werden toegepast.

Vollegrond actueel 28/6/2019

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Vollegrond op .

Deze week zijn in de vroegste plantingen bloemkool de oogstwerkzaamheden gestart. Doordat het weer tijdens de eerste weken na het planten niet echt groeizaam was, begint de oogst iets later dan anders. Vanaf 3 juli zullen wellicht veel kolen oogstklaar zijn. De kolen zijn iets minder uniform waardoor meestal in meerdere beurten zal moeten worden geoogst. Op percelen waar minder neerslag is gevallen, is beregenen meestal nodig om tot een goede koolvorming te komen. De tweede vlucht van koolmot komt eraan. Tot nu toe was de druk van koolmot en andere rupsen eerder laag. Vanaf deze week zien we wel dat het aantal koolmotten aan het stijgen is. Sporadisch zijn soms kleine rupsjes zichtbaar, maar dat is nu nog beperkt.

Vollegrond actueel 17/6/2019

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Vollegrond op .

Kolen moeten vaak gecontroleerd worden op allerlei belagers. Maar we komen ook nuttige insecten tegen die ons een dienst kunnen bewijzen. Op dit moment zien we in biologische percelen vooral eitjes van gaasvliegen en zweefvlieglarven. In de perceelsranden zien we dan weer veel larven van lieveheersbeestjes. Ze hebben allemaal bladluizen op het menu.
Gaasvliegen leggen hun eitjes op de harde stengels van bijvoorbeeld bloemkool. De eitjes zijn herkenbaar doordat ze op een stokje zitten. Gaasvliegen, en dan vooral de larven, eten bladluizen. De larven zijn grijsbruin en hebben grote vooruitstekende kaken.
De larven van de zweefvliegen zijn doorzichtig en het lichtrode darmkanaal is goed zichtbaar. De pop heeft een heel herkenbare druppelvormige vorm. De larven zijn predatoren van bladluizen. Ze zuigen ze leeg of verorberen ze in hun geheel.