Vollegrond

Vollegrond actueel 8/10/2018

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Vollegrond op .

De Nitraatresiducampagne van VLM is van start gegaan op 1 oktober en duurt nog tot 15 november. Tijdens deze periode wordt de hoeveelheid nitraat in de 0-90 cm-laag gecontroleerd. Op je mestbankloket kan je zien of één van jouw percelen geselecteerd is voor controle. De Mestbank voert deze controles uit op hun kosten. Je hebt wel de mogelijkheid om op eigen kosten een tegenstaal te laten nemen. De laagste waarde wordt in rekening gebracht voor de eindevaluatie.
Sommige land- en tuinbouwers moeten daarnaast op eigen kosten nitraatresidustalen laten nemen. Deze verplichting kan het gevolg zijn van een te hoog nitraatresidu in 2017, een maatregel na een bedrijfsdoorlichting, of de toepassing van derogatie. Raadpleeg zeker je mestbankloket om na te gaan of je tijdens deze nitraatresiducampagne zelf nitraatresidustalen moet nemen. Het niet nemen van verplichte stalen kan leiden tot een boete, aanduiding als focusbedrijf of een verhoging van maatregelenpakket.

Vollegrond actueel 24/9/2018

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Vollegrond op .

Na de extreem droge zomer volgt er een heel droge nazomer. In bloemkool op lichtere gronden is het opnieuw noodzakelijk om te beregenen. Giewont kan het best tegen de droogte. De snellere rassen zoals David, Fortaleza, Clarina en Freebel hebben vroeger nood aan water.
Op sommige percelen worden beginnende symptomen van valse meeldauw waargenomen. Vooral bij bloemkolen met veel bladmassa droogt het gewas minder snel en is de kans op infectie van bladziekten groter. Vooral Giewont is gevoelig voor valse meeldauw.

Nunhems viert 25 jaar preihybriden

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

25 jaar geleden veredelde Nunhems zijn eerste hybride preiras. Reden genoeg voor een feestje en om de internationale preisector naar de demovelden van Nunhems te halen rond enkele actuele onderwerpen. Demonstraties van enkele innovatieve technieken mochten uiteraard ook niet ontbreken op dit event.

Vollegrond actueel 10/9/2018

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Vollegrond op .

Door de droogte van afgelopen maanden stonden heel wat gewassen er niet goed bij. De groei was volledig stilgevallen met alle gevolgen van dien. Beregenen was moeilijk door waterschaarste. Ondanks de moeilijke groeiomstandigheden hebben heel wat gewassen zoals spruitkool, prei en wortel zich herpakt. Toch zou regen nu alweer goed van pas komen, want in bepaalde regio’s begint het alweer droog te worden.

Late weeuwenbloemkool 2018

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Aerospace is zeer geschikt voor de late weeuwenteelt. Een perspot van 6 cm is te klein voor Viviane en Xenia. Voor een goede oogstspreiding heb je rassen zoals Easytop nodig met minder groeidagen dan Aerospace. Ook Prudentia en vooral Abeni zijn vroeger dan Aerospace en scoren goed. Bij groeizaam weer valt de oogst van Delias, SV 5777 en Korlanu samen met die van Aerospace. In sommige jaren is Korlanu enkele…

Lees meer