Vollegrond

Gecontroleerde atmosfeer verlengt bewaarduur spitskool

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Spitskolen koel en onder gecontroleerde atmosfeer (CA) bewaren leidt tot een sterke vertraging van de ademhaling. Hierdoor wordt de kwaliteit beter behouden en de bewaarduur verlengd. Door dynamisch gecontroleerde atmosfeerbewaring (DCA) toe te passen kan je de ademhaling nog verder beperken. De spitskolen tot mei bewaren onder DCA is voorlopig een brug te ver. Maar met een andere instelling van de bewaarparameters kan de bewaarduur bij DCA in de toekomst…

Lees meer

Vollegrond actueel 29/6/2020

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Vollegrond op .

De opkomst van wortelen verliep door de aanhoudende droogte bijzonder moeilijk. Op sommige percelen werd herzaaid en beregend, andere zijn niet herzaaid en komen al dan niet nu op. De onkruidbestrijding is daardoor geen sinecure. Door de erkenning van Toki zijn nu ook zwarte nachtschade, aardappelopslag, doornappel, veenwortel, akkerwinde en haagwinde makkelijker te bestrijden.

Prei late winterteelt 2019-2020

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Oslo bevestigt opnieuw voor de late winterteelt en combineert een zeer vaste schacht met een beperkte schotaanleg. Oslo is bovendien sterk tegen roest en trips, maar soms wat minder goed houdbaar. Vitaton blijft duidelijkst het traagst in schotvorming maar kan snel te zacht worden bij droog weer. Pluston gaf de beste opbrengst en kwaliteit, maar vormt beduidend sneller schot. De rassen konden opnieuw niet worden beoordeeld op hun sterkte tegen…

Lees meer

Vollegrond actueel 15/6/2020

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Vollegrond op .

Op het proefstation heeft de knollenbladwesp of Athalia rosae ernstige schade aangericht in rapen. De zwarte rupsen zijn onmiddellijk te herkennen en vreten gulzig aan de bladeren. De jonge larven zijn groengrijs en eten aanvankelijk slechts gaatjes uit de bladeren. De rupsen worden donkergrijs als ze ouder worden en ze eten dan het volledige blad weg, behalve de nerven.

Spinazie late teelt 2019

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Groeikracht is zeer belangrijk voor een late teelt spinazie. Het groeikrachtigste ras SV1714VC bevestigt de mooie resultaten van voorgaande jaren, maar het is vatbaar voor valse meeldauw. Meerkat combineert een mooie kwaliteit met groeikracht en een betere resistentie tegen valse meeldauw. De nieuwkomer Platypus heeft een vergelijkbare groeikracht en hetzelfde resistentiepatroon als Meerkat.