Vollegrond

Prei marktklaar maken kan efficiënter!

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Prei is een behoorlijk arbeidsintensieve teelt, zowel voor afzet op de verse markt als voor levering aan de industrie. Gemiddeld wordt er 750 uur gewerkt aan een hectare prei. De arbeid loopt op tot 40% van de totale kostprijs, wat gemiddeld overeenkomt met 9.000 van de 21.000 €/ha. Arbeidsefficiënt te werk gaan is dan ook noodzakelijk voor een goede rendabiliteit.

Vollegrond actueel 3/7/2017

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Vollegrond op .

In week 26 is er in verschillende regio’s redelijk wat neerslag gevallen. Maar op sommige plaatsen in West-Vlaanderen viel amper 6 mm/m². Alles is beter dan helemaal geen neerslag, maar op deze plaatsen is het nog steeds extreem droog, wat zware gevolgen kan hebben in de vollegrondsteelten.
Momenteel wordt de eerste vrucht bloemkool geoogst. De opbrengsten zijn wisselvallig. Percelen die genoeg konden worden beregend halen een middelmatige opbrengst. Maar op de meeste percelen valt de oogst tegen omdat er niet genoeg water kon worden voorzien.
Bij het planten van de tweede vrucht is het van belang om het nog weinige vocht zoveel mogelijk in de grond te houden. Diep planten en/of planten in een gootje (tussen twee oevertjes) beschermt het plantje iets meer tegen uitdroging van de wind. Als de planten binnen een week niet weggroeien, is het aangewezen om te beregenen of om de planten aan te gieten.

Steeds openstaan voor vernieuwing houdt je bedrijf up-to-date

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

De Limburgse teler Leo Henckens heeft een passie voor innovatie. Samen met zijn vrouw specialiseerde hij zich in de teelt van industriegroenten en asperges, in combinatie met thuisverkoop. Hij is een echte asperge-ambassadeur met een groot hart voor de aspergeteelt. Leo werkt met enthousiasme mee aan innovatieve vernieuwingen op en rond het bedrijf, in samenwerking met  verschillende partners en onderzoekscentra.

Prei late winterteelt 2016-2017

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Harston en vooral Vitaton zijn tijdens deze late winterteelt de sterkste rassen tegen schot. Bij Harston blijft de schacht ook vaster bij de oogst. Ook de opbrengst en houdbaarheid van deze rassen is goed.

Courgette late teelt in plastic serre 2016

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Tijdens een late teelt van courgette in plastic serre moet je voortdurend inleveren wat groeiomstandigheden betreft. De temperatuur daalt snel en de dagen worden korter. Het gewas is ook moeilijk droog te krijgen in vochtige periodes waardoor schimmels sterker voor de dag komen. De productie vertraagt sterk waardoor de resultaten kunnen teleurstellen bij lage prijzen. Een vitaal gewas dat goed weerstand biedt tegen schimmels verhoogt de kans op succes. Ariane…

Lees meer