Vollegrond

Vollegrond actueel 26/7/2021

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Vollegrond op .

Heel wat regio’s hebben de voorbije weken veel neerslag te verwerken gekregen. En dat heeft zo zijn gevolgen voor heel wat zaken … Er was de voorbije weken heel wat achterstand bij het uitplanten van teelten zoals bloemkool, selder, bladgewassen, prei. Sommige telers hebben ervoor gekozen om in natte omstandigheden te planten, andere hebben gewacht om te planten tot wanneer de bodem wat droger was. Voor de tweede vrucht bloemkool is de plantdatum belangrijk, aangezien het ras Giewont best vóór 15 juli wordt geplant zodat de oogstdatum niet doorschuift naar november, december.

Vollegrond actueel 28/6/2021

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Vollegrond op .

Na de koude en natte maand mei, is de achterstand in het zaaien en planten van diverse gewassen, vooral in West-Vlaanderen, grotendeels ingehaald. Maar de algemene groeiachterstand van de tijdig uitgezaaide of geplante velden is nog altijd aanwezig. Door de vochtige en koele bodem is de werking van de meeste bodemherbiciden wel zeer optimaal, als er tijdig kon worden behandeld tenminste.

Prei late winterteelt 2020-2021

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Vitaton was in deze later winterteelt opnieuw het traagst in schotvorming maar kan snel te zacht worden bij droog weer. Oslo combineerde een zeer vaste schacht met een beperkte schotaanleg. Bovendien is Oslo sterk tegen roest en trips maar soms iets minder goed houdbaar. Pluston gaf de beste opbrengst en kwaliteit, maar vormde beduidend sneller schot. De vorst van begin februari liet geen verschillen in gevoeligheid zien tussen de rassen.…

Lees meer

Vollegrond actueel 14/6/2021

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Vollegrond op .

In allerlei teelten worden de eerste bladluizen gespot. Door de relatief lage temperaturen dit voorjaar zijn ze beduidend later van de partij dan de voorbije jaren. Warm weer is ideaal voor de ontwikkeling van luizen, hun vermeerdering kan dan plots razendsnel gaan. Vaak worden eerst gevleugelde luizen in het gewas aangetroffen. Hieruit ontwikkelen zich dan ongevleugelde exemplaren die soms een kolonie vormen.

Teelt van verse look als nieuwe uitdaging

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Geert Vande Ginste en Nancy Veracx zijn een enthousiast West-Vlaams telerskoppel. Na de teelt van prei, bloemkool en aardappelen namen ze twee jaar geleden voor het eerst verse look op in hun teeltplan. De eerste teelt verliep geslaagd, al zijn er op vlak van teelt en arbeid best nog wel wat uitdagingen.