Vollegrond

Pompoen 2019

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

De rassenproeven pompoen waren in 2019 productiever dan voorgaande jaren. Door het tijdig inzetten van druppelirrigatie bleef het blad langer groen. Alleen bij butternut gaf deze watergift niet het verwachte positieve effect en viel de opbrengst veel lager uit dan voorgaande jaren. De meeste pompoensoorten werden tot na Nieuwjaar bewaard. Tussen rassen en soorten waren er aanzienlijke verschillen in houdbaarheid.

Prei winterteelt 2019-2020

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Pluston en Oslo toonden net als vorig jaar een zeer goede opbrengst en een goede kwaliteit. Beide rassen zijn zeer sterk tegen trips en papiervlekken. Tegen roest is Oslo sterker dan Pluston. Pluston heeft in het verleden zijn sterkte tegen vorst bewezen, met Oslo hebben we op dat gebied nog geen ervaring.

Broccoli herfstteelt 2019

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Door de weersomstandigheden kwam er in deze proef schermrot voor, de meest gevreesde ziekte in de herfstteelt van broccoli. Het minder vlot te oogsten standaardras Parthenon werd vrij zwaar geoogst en viel daarom kwalitatief wat tegen. De latere rassen Titanium en Ironman gaven meer schermen met Flandria-kwaliteit. Deze drie rassen vertoonden allemaal wat schermrot. Larsson en het nieuwe en wat latere Babilon vertoonden geen schermrot.

Chinese kool bewaarteelt 2019-2020

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Net als in vorige proeven scoorden Bilko, Enduro en Kiseki goed na een lange bewaring. Bij de oogst was er op het veld veel aantasting door natrot en bladvlekken. Tussen de rassen waren er duidelijke verschillen in vatbaarheid voor knolvoet. De twee rassen van Uniseeds waren veel gevoeliger dan de andere rassen in deze proef. De typische bewaarproblemen stip en nerfbruin vormden dit jaar geen probleem.

Radicchio rosso late teelt 2019

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Zonder groot risico kan je radicchio tot na Nieuwjaar oogsten. Standaardras Leonardo blijft een goede keuze voor oogst in september en oktober. Om het oogstseizoen te verlengen tot november – december of zelfs januari zijn er eerst Vivaldi en Raffaello en nog later Corelli.