Vollegrond

Enkel toekomst voor kwaliteitsvolle prei

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Preitelers hebben een moeilijk jaar achter de rug. Is er nog toekomst voor de preiteelt in Vlaanderen en welk volume zouden we op welk tijdstip op de markt moeten brengen? Experten vanuit de handel, zaadhuizen en telersverenigingen blikten tijdens een studieavond terug op het voorbije jaar en keken vooruit naar de toekomst.

Venkel herfstteelt 2017

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Solaris bevestigde in deze herfstteelt van venkel. Spijtig genoeg beschikten we niet over zaaizaad van Dragon, waardoor we de goede resultaten van 2016 niet konden staven. Antares en Solaris onderscheidden zich van Bellotto door een groter gewas, een betere opbrengst en een betere sortering.

Spruitkool eenmalige machinale pluk 2017

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

De netto-opbrengsten lagen hoog in deze rassenproef spruitkool voor eenmalige machinale pluk. Nieuwkomer 16-702, Cryptus en Sofia gaven zelfs meer dan 40 ton/ha. Naar kwaliteit toe scoorde vooral Belindus zeer goed. Ook Cobelius, Cobus en Thor scoorden goed, maar de spruitjes waren wel wat bleker. De fijnste sortering werd behaald met Bronson, de grofste met Belindus.

Broccoli herfstteelt 2017

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

De referentie Parthenon scoorde afgelopen herfst zowel kwalitatief als kwantitatief goed. Ook Titanium, Chronos en Triton sloten zich daarbij aan. Alle rassen haalden vlot een stukgewicht van minstens 500 gram, voldoende om te kunnen sealen. Schermrot vormde geen probleem.

Spinazie zomerteelt 2017

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Caladonia gaf een prima resultaat in de zomerteelt. Dit ras is zeer sterk tegen schot, wat in de zomer dikwijls een probleem is bij spinazie. In 2016 was dit ras zelfs als enige oogstbaar. In 2017 hebben ook andere rassen vrij goed voldaan. SVVC5663 is een minder groeikrachtig ras dat mooie eigenschappen heeft. PV1302 en Monza zijn iets groeikrachtiger dan Caladonia maar zijn bleker van kleur en iets minder stevig.