Vollegrond

Prei vroege herfstteelt 2018

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Nunton en Poulton scoorden na dit bijzondere teeltseizoen door een goede kwaliteit aan te leveren. Nunton combineerde kwaliteit met een goede gemiddelde opbrengst. Met Poulton kan je rekenen op een goede bewaarkwaliteit. Ook de kwaliteit van Cherokee was opnieuw goed. Krypton is een zeer groeikrachtig ras en wil onder veel omstandigheden gewoon verder groeien. Het zet hoge opbrengsten neer, maar je moet de nodige aandacht besteden aan de teelteisen van…

Lees meer

Broccoli vroege teelt 2018

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

In de vroege teelt broccoli behaalden Ironman, Eos, Beany en Titanium de beste resultaten. Deze rassen scoorden zowel kwalitatief als kwantitatief heel goed. SGD002 en 25-735 RZ lijken beloftevol. Het vroege ras Aquiles viel kwalitatief tegen. Malibu en SVBL 0166 volgden en scoorden al beter.

Chinese kool vroege teelt 2018

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Manoko is nog steeds een goede keuze voor de vroege teelt van Chinese kool. Dit ras combineert een goede koolkwaliteit met een goede sortering. Om schot voor te zijn moet je Manoko wel tijdig oogsten. Preduro komt wat later op gewicht dan Manoko maar is wel sterker tegen schot.

Vollegrond actueel 3/12/2018

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Vollegrond op .

Wanneer er strenge vorst wordt voorspeld kan je de prei best afdekken. Welk afdekmateriaal je hiervoor het best gebruikt is niet zo duidelijk en de meningen zijn dan ook verdeeld. Het soort vorst, al dan niet in combinatie met sneeuw, zal een grote invloed hebben op het resultaat. Ook de windsterkte speelt een rol. Bij de voorspelling van strenge vorst heb je niet altijd voldoende tijd om nog veel prei af te dekken omdat je op dat moment ook volop aan het rooien bent. Daardoor is er steeds meer interesse om prei al vooraf te gaan afdekken en de afdekking lang te laten liggen.
De afdekking met geperforeerde plasticfolie gaat bij wind het meeste klapperen en komt daardoor ook gemakkelijker los. De prei onder deze geperforeerde folie heeft duidelijk meer wapperschade. Deze schade komt vooral voor bij prei die langdurig werd afgedekt. Wanneer je alleen afdekt tijdens een vorstperiode, dan blijft deze schade beperkt. Afdekken met geperforeerde plasticfolie geeft wel voldoende bescherming tegen vorst.

Bloemkool vroege teelt 2018

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

In vergelijking met het gekende ras Korlanu scoorden Ansari, Alston, 26-242 RZ en CAU 02417 in deze vroege teelt kwalitatief net iets beter als je kijkt naar het percentage Flandria-bloemkolen. Ook Guideline sloot daar zeer dicht bij aan. Alston viel op door zijn vroegheid. 26-242 RZ en Alston werden wel net iets te licht gesneden voor sortering in de beste kwaliteitsklassen.