Vollegrond

Prei winterteelt 2020-2021

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Dankzij de milde wintertemperaturen bleef de prei rustig en onafgebroken groeien, dat was zeer typerend voor deze winterteelt. Pluston kwam als beste ras uit de afgelopen winterperiode en combineerde een hoge opbrengst met een goede kwaliteitsverdeling. Ook Aylton, Oslo en Vitaton deden het goed onder de gegeven omstandigheden. Al deze rassen konden goede opbrengstcijfers combineren met een goede productkwaliteit.

Vollegrond actueel 26/4/2021

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Vollegrond op .

Na 17 september 2021 zal het gebruik van de herbiciden Bromotril SC en Xinca niet meer toegelaten zijn. De Europese goedkeuring voor de actieve stof bromoxynil werd niet verlengd. Lentagran is dus nog het enige beschikbare contactmiddel in prei. Voor de bestrijding van onkruiden op de productievelden van prei zullen we meer moeten inzetten op de voor-opkomstbehandeling relatief kort na planten.

Knolselder 2020

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

In droge zomers groeien de knollen vooral uit in het najaar. Dat bleek opnieuw in deze rassenproef knolselder voor de versmarkt. Yara gaf de hoogste opbrengst en was kwalitatief zeer goed, maar omdat de knol iets hoogrond kan uitgroeien wordt dit vroeg ras eerder geteeld voor de industrie. Ook Markiz en Rowena gaven een hoge opbrengst en grovere sortering. Markiz is beduidend sterker tegen inwendige holheid maar iets gevoeliger voor…

Lees meer

Vollegrond actueel 12/4/2021

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Vollegrond op .

Na de vorstschade in februari is de prei maar traag hersteld. Door de lagere temperatuur verliep de groei van de prei de afgelopen weken trager dan vorig jaar. Verwacht nu ook weer niet dat je kan wachten met rooien voor de frigobewaring tot in mei. In de rassenproef op het PCG was de stengel op 7 april gemiddeld al 6 cm lang. Maar er is een grote variatie tussen de variëteiten. Aylton en Pluston hadden al een stengel van meer dan 10 cm, terwijl Harston, Vitaton en Oslo een stengel hadden van 5 cm of minder.

Tips voor de wortelteelt met blik op de toekomst

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Het wordt warmer en droger. Ook de wortelteler moet zich wapenen tegen deze evolutie. Vóór de start van het nieuwe seizoen gaf Bejo in een webinar tips om water vast te houden in de bodem om zo een goede opkomst mogelijk te maken. Er was ook veel aandacht voor de zaadbehandeling waarvoor steeds minder chemische middelen beschikbaar zijn.