Vollegrond

Klimaatverandering maakt optimale watergift cruciaal

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Het veranderende klimaat daagt onze teelten uit. We zullen water in de toekomst moeten toedienen zoals meststoffen: de juiste dosis op het juiste tijdstip en op de juiste plaats. Klimaatmodellen voorspellen tussen de seizoenen veel meer oogstvariatie. We moeten in de toekomst met hulp van de moderne technologie op een rendabele manier tegemoet kunnen komen aan de waterbehoefte van onze teelten.

Venkel voor industrie 2018

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Solaris is tot nu toe het vertrouwde ras voor de diepvriesindustrie. Dit ras is mooi rond en geeft hoge opbrengsten. Pijnpunten van dit ras zijn een grotere gevoeligheid voor smet aan de buitenste schubben en schot, zeker als je een hoog stukgewicht ambieert. In deze proef bleek Antares een interessant alternatief. Het ras was minder schotgevoelig en werd heel goed beoordeeld bij de  machinale oogst. Dragon en Leonardo stelden wat…

Lees meer

Raap winterteelt 2018-2019

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Richelieu behaalde in de winterteelt de mooiste kwaliteit. De vijf andere rassen witte raap met paarse bovenzijde hebben ook goed voldaan. De gele rapen zijn iets minder productief dan de meeste witte soorten. Ze zijn ook gevoeliger voor barsten. Oregon behaalde bij de gele rapen het beste resultaat.

Vollegrond actueel 8/4/2019

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Vollegrond op .

Bataat wordt bij voorkeur geplant in de tweede helft van mei. In Vlaanderen heeft bataat een groeicyclus van 90 tot 150 dagen, afhankelijk van het ras en de weersomstandigheden. Op tijd starten is dus erg belangrijk, al is het minstens even belangrijk om te vermijden dat de planten in een koude bodem terechtkomen. Planten in een bodem met een temperatuur beneden 15°C wordt sterk afgeraden. De ruggen één tot twee weken laten opwarmen vóór het planten, is geen overbodige luxe. Daarnaast zorgt het gebruik van zwarte mulchfolie voor een warmere, snellere start van de teelt, wat op het einde van de rit resulteert in een duidelijke meeropbrengst.

Radicchio rosso late teelt 2018

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Standaardras Leonardo blijft een goede keuze voor oogst van radicchio rosso in september en oktober. Om het oogstseizoen te verlengen tot november-december of zelfs januari is er eerst Raffaello en nog later Corelli. Beide rassen bevestigen de mooie resultaten van voorgaande jaren. Ook het nieuwe ras Vivaldi, dat ongeveer dezelfde vroegheid heeft als Raffaello, heeft goed voldaan.