Vollegrond

Vollegrond actueel 2/12/2019

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Vollegrond op .

De vroegste teelten van bloemkool voor planting eind februari – begin maart zijn nu in opkweek. Het is belangrijk dat de planten goed aan de groei blijven, zeker later in de opkweek. Zeer vroege rassen zoals Viviane en Abeni kunnen bij een groeistilstand te vroeg een bloem aanleggen waardoor ze later in de teelt al een bloem vormen voordat er voldoende blad aanwezig is, de zogenaamde ‘boorders’. Voldoende water geven en indien nodig een beetje bemesten tijdens de opkweek kan helpen. Geef ’s morgens water wanneer er zonnig weer wordt voorspeld. Als de bladeren te lang vochtig staan neemt het risico op valse meeldauw toe.

Nog meer noviteiten van de zaadhuizen

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

In dit laatste artikel over de open dagen van de zaadhuizen komen nog heel wat gewassen aan bod. Er is een duidelijke trend naar minigroenten en kleinere porties in de sla, maar bijvoorbeeld ook in knolselder. En uiteraard blijven de zaadhuizen in hun veredelingsprogramma inzetten op ziekteweerbaarheid en resistenties.

Spitskool bewaart beter bij CA-condities

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Door de gassamenstelling in een koelcel met spitskool aan te passen (gecontroleerde atmosfeer, CA) is het mogelijk de kolen tot zes maanden te bewaren met behoud van goede kwaliteit. Een gevaar bij bewaring is dat het aromaprofiel verandert. Als spitskool bij gecontroleerde atmosfeer wordt bewaard, is er minder productie van afwijkende geuren of ‘off flavours’.

Andijvie vroege, zomer- en herfstteelt 2019

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Standaardras Seance heeft goed voldaan in de vroege en zomerteelt, al moet dit ras tijdig geoogst worden om schot voor te zijn. Lempika is een mogelijk alternatief voor de vroege en zomerteelt vanwege de sterkte tegen schot en tiprand. Anconi gaf dit jaar het beste resultaat bij de herfstteelt. Door de zeer opgerichte groeiwijze toonde dit ras veel minder smet. Het nieuwe ras Makeba werd alleen opgenomen in de zomer-…

Lees meer