Vollegrond

Glas actueel 26/10/2020

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Vollegrond op .

In de veldslateelt zijn er hier en daar meldingen van een onregelmatige opkomst en groeiachterstand. Bij nader bekijken blijkt dit vaak het gevolg te zijn van wortelnecrose, die in vele gevallen terug te leiden is naar de plantpathogeen Thielaviopsis basicola. Deze pathogfeen is ook gekend als zwart wortelrot, is een bodemgebonden schimmel die het wortelstelsel aantast. De schimmel is wereldwijd verspreid en zeer polyfaag.

Bloemkool zomerteelt 2020

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

De kwaliteit van Clarina was deze zomer minder uitmuntend dan voorgaande jaren. In deze zomerteelt werden tien rassen op twee tijdstippen gezaaid, met oogst in juni en augustus. De rassen E692, HMC33833, Whiton en Cleozil toonden in één van beide teelten goede resultaten en moeten volgend jaar nog eens worden getest.

Koolraap vroege teelt 2020

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Naast de vroege teelt van koolraap opgekweekt in perspotten en geplant onder vliesdoek in openlucht, plantte het proefstation dit jaar voor het eerst ook een proef onder glas aan. Voor de vroegste teelt krijgt het platte Milanese-type de voorkeur. Ook in deze proeven bevestigt Declic zijn goede eigenschappen uit het verleden, zowel onder glas als in openlucht. Clovis is het vroegste ras van de ronde types.

Vollegrond actueel 12/10/2020

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Vollegrond op .

In het najaar liggen ziekten in prei op de loer. Neerslag en lange periodes met bladnat zijn ideaal voor de ontwikkeling ervan. Een goede kennis van de fungiciden en van de gevoeligheid van de rassen is een belangrijke stap naar een duurzame behandeling.
De beschikbare fungiciden verschillen duidelijk in werkzaamheid tegen de verschillende ziektesymptomen. De meeste middelen kennen beperkingen in het aantal toepassingen per teelt. Gelukkig zijn er voor de bestrijding van papiervlekkenziekte de laatste jaren middelen bijgekomen.

Prei zeer vroege teelt 2020

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Standaardras Krypton blijft een goede keuze voor de primeurteelt van prei. De gevoeligheid van Krypton voor tripsaantasting is bij de vroegste teelten een minder groot probleem. De tripsdruk stijgt toch pas later in de zomer. Bowler bevestigde de goede resultaten van vorig jaar. Voor een vroeg ras is de bladkleur van dit nieuwe ras opvallend donker, de schacht kort en de bladstand zeer opgericht. De aanwezigheid van meer schotaanleg is…

Lees meer