Vollegrond

Prei late winterteelt 2018-2019

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Vitaton is het traagst in schotvorming maar kan onder bepaalde omstandigheden al snel te zacht worden in het voorjaar. Harston blijft daarom het standaardras voor de zeer late winterteelt, maar er is wat vlugger schotvorming. Dit ras bleek in het verleden ook sterker tegen vorst. In deze proef konden de rassen opnieuw niet worden beoordeeld op hun sterkte tegen vorst. Het nieuwe ras Oslo combineert een zeer vaste schacht met…

Lees meer

Savooikool winterteelt 2018-2019

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

De groeiomstandigheden tijdens afgelopen winter waren ideaal om savooikolen van goede kwaliteit te geven. De planten werden tijdens de koudeprik van eind januari beschermd met vliesdoek. Alle kolen waren van Flandria-kwaliteit. De kwaliteit van de kolen van Barbosa, Bejo 3052 en Manitoba viel op in positieve zin. Kwantitatief scoorde Nebraska het best, gevolgd door Barbosa en Bejo 3052. Bejo 3053 en Manitoba noteerden de laagste netto-opbrengst en laagste stukgewichten.

Meloen onder bescherming 2018

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

De rassen Kirene (type Galia) en Rubens (type Charentais) behalen een goed oogstgewicht en krijgen de beste beoordeling voor smaak. Ook uit de Brix-metingen blijkt dat deze rassen over een hoger suikergehalte beschikken. Melgic is erg productief maar behaalt een lager vruchtgewicht. Citirex heeft een erg hoog vruchtgewicht maar krijgt een mindere score voor smaak. Het aantal vruchten per plant was eerder beperkt, vier vruchten was het maximum.

Teelt van chayote gebeurt allicht beter onder bescherming

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

In het kader van het demoproject ‘Vele kleintjes maken groot: innovatieve teelten in Vlaanderen’ hebben we vorig seizoen afgetoetst of de teelt van chayote een toekomst heeft in onze streek. De eerste resultaten, in openlucht, zijn best bevredigend. Maar vanwege de lange teeltduur en zijn gevoeligheid voor vorst is het allicht beter om chayote onder bescherming te telen.

Vollegrond actueel 24/5/2019

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Vollegrond op .

Op verschillende waarnemingsvelden worden aardvlooien (Phyllotetra sp.) waargenomen. Deze keversoort is een plaag voor kolen en andere brassica’s. Bij deze plaag zijn het niet de larven maar de volwassen kevers die de meeste schade aanrichten omdat ze zich voeden aan de bladeren. De kevers maken met hun kauwende monddelen gaten in de bladeren. Ze zijn schadelijk in grote aantallen en veroorzaken het meest schade aan jonge planten bij warm droog weer. Vooral in gewassen zoals rucola, paksoi, rapen en Chinese kool moeten aardvlooien goed opgevolgd worden. In andere koolgewassen moet je vooral opletten voor aardvlooien vanaf het planten tot het 10-bladstadium van de kool.