Vollegrond

West-Vlaanderen maakt zich op voor kolencongres

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Het eerste weekend van september zijn in West-Vlaanderen alle ogen op de kolen gericht. De organisatoren van het internationaal kolencongres brengen professionelen van over heel Europa samen om de laatste informatie omtrent brassica uit te wisselen. Aandacht die deze teelt met toekomst zeker verdient.

Stijging in areaal openluchtgroenten vlakt af

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

De voorbije jaren steeg het areaal openluchtgroenten jaar na jaar tot meer dan 50.000 ha. Voor 2018 is de prognose een status quo tot zelfs lichte daling. Bij de akkerbouwmatige groenten staan erwten al jaren op nummer één. Opvallend is de sterke opkomst van de uien. Bij de intensieve groenten voert industriebloemkool de lijst aan, gevolgd door prei voor de versmarkt. Opvallende stijgers zijn de asperges en courgettes.

Zeer vroege weeuwen- en vroege weeuwenbloemkool 2018

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Viviane werd als eerste geoogst in de zeer vroege teelt, het percentage Flandria was wel nog een beetje te laag. Xenia behaalde enkele dagen later een betere sortering. Abeni was dit jaar een klein beetje later dan Viviane en behaalde ongeveer hetzelfde resultaat. Speedstar voldeed niet. Ook in de vroege teelt was Viviane het eerst. De oogst van Xenia, Abeni en Easytop viel dit jaar samen, ongeveer drie dagen na…

Lees meer

Vollegrond actueel 30/7/2018

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Vollegrond op .

Sinds juni is er amper neerslag gevallen. Daarom is 24 juli code oranje ingeroepen over heel Vlaanderen. Verschillende maatregelen zijn opgelegd om het waterverbruik in te perken: captatieverbod uit onbevaarbare waterlopen; voor particulieren: waterverspillings- en sproeiverbod 24 uur op 24 voor alle types water (leiding-, regen- en putwater). Ze mogen hun auto niet wassen, hun gazon niet besproeien, hun zwembad niet vullen … Voor land- en tuinbouwers: sproeiverbod tussen 8.00 en 20.00 uur. Dit geldt ook voor alle waterbronnen (leiding-, bron-, grondwater…). Deze maatregel is er omdat het water te snel verdampt overdag.
Of de droogte van 2018 erkend zal worden als landbouwramp, is nog af te wachten maar landbouworganisaties roepen op om geleden schade goed te registreren.

Vollegrond actueel 2/7/2018

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Vollegrond op .

Het is weer heel droog. In bepaalde regio’s, zoals bijvoorbeeld in Meulebeke, is het nog droger dan in andere gebieden. Na de onweersbuien van eind mei is er vorige maand praktisch geen neerslag meer gevallen. De droogte is gelukkig nog niet te vergelijken met die van vorig jaar. Toch is in sommige teelten beregenen al nodig. Vooral oogstklare bloemkolen, brocolli en spinazie snakken naar water. Teelten die langer op het veld staan (spruitkool, witte kool, knolselder, aardappel) kunnen nog wat wachten. Uiteindelijk zit op de meeste velden nog wat vocht in de bodem en zullen deze gewassen dieper gaan wortelen op zoek naar water. Bij vroege teelten kan je beregenen afwegen, maar bezint eer ge begint.