Vollegrond

Vollegrond actueel 11/2/2019

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Vollegrond op .

De laatste maand viel er eindelijk neerslag van betekenis, en dat is goed voor het aanvullen van de grondwatertafel. Door de lange aanhoudende droogte tot december, was het niet duidelijk of de grondwatertafel voldoende hoog zou zijn vóór de start van het komende seizoen. Nu ziet de situatie er al veel beter uit. Sinds januari viel in Beitem 105 mm water. We kunnen stellen dat nu pas de verwachte neerslag van 2018 is bereikt (ongeveer 700 mm/jaar). Bij veel neerslag op een korte periode is een goede drainage van je percelen een must.

Zaaiteelt koolrabi risicovol door koolvlieg

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

De zaaiteelt van koolrabi in het voorjaar is heel risicovol. Het grootste probleem is koolvlieg. Uit een voorjaarsproef in Beitem blijkt dat geen enkel granulaat voldoende bescherming biedt om tot een volwaardig product te komen. De teelt afdekken of de koolrabi uitplanten zijn twee mogelijke alternatieven.

Venkel late herfstteelt 2018

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Leonardo is een interessant ras om het oogstseizoen van venkel te rekken. Ook in 2017 toonde Leonardo al mooie resultaten bij de zeer late teelt maar toen was de kieming en uniformiteit van het plantmateriaal ondermaats. Door te werken met geprimede zaden was dit probleem verholpen in 2018.

Bloemkool late herfstteelt 2018

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Clarina is al enkele jaren het standaardras voor de herfstteelt bloemkool. Afgelopen seizoen gaf dit ras opnieuw een zeer goed oogstresultaat op het PSKW, maar bij Inagro was de sortering wat minder. In deze late herfstteelt legden ook andere rassen mooie resultaten voor. Door rassen te gebruiken met meer groeidagen kan je het oogstseizoen verlengen.

Alternatieve bloemkool herfstteelt 2018

Dit bericht werd geplaatst in Vollegrond op .

Veronica bleek in deze proef het beste romanescoras voor een herfstteelt. Pyramide werd een maand later geoogst en haalde dan nog een goede sortering, maar is gevoeliger voor bladziekten en vergeelde onderzijden. Bij de groene bloemkool zette Green Storm een mooi resultaat neer, op het PSKW scoorde ook Suzana goed. Een kwalitatieve paarse bloemkool oogsten is goed mogelijk met Depurple en het nieuwe ras CF11368. Bij de oranje bloemkolen is…

Lees meer