Glas

Glas actueel 26/7/2021

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Glas op .

Lozano (Rijk Zwaan) en Jokary (Enza) zijn twee rassen lollo bionda met een heel fijne bladkrul die in de winter in een belichte slateelt hydrocultuur kunnen worden geteeld. Tijdens het Glitch-belichtingsonderzoek werden beide rassen gedurende meerdere weken vergeleken. Dat gebeurde onder SON-T-licht en onder full led, met licht tussen 350 en 800 nm, dus inclusief verrood licht. Eén kap rode eik en lollo bionda werd onder 57 µmol/m².s SON-T geteeld, en één kap onder 78 µmol/m².s full led. Voor de lollo bionda was 50% van de goten met Lozano (Rijk Zwaan) opgeplant en 50% met Jokary (Enza). Tussen 3 februari en 16 maart 2021 werd elke week rode eikenbladsla en lollo bionda geoogst en beoordeeld.

Zomerteelt snijboon fijne afwisseling voor teler en bodem

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

Om risico’s te spreiden en hun bodem de noodzakelijke gewasrotatie te gunnen, kozen Rik Vanackere en Claudine Biesbrouck vier jaar geleden voor de teelt van snijbonen in de zomer. Deze teelt is arbeidsintensief, waardoor extra werkkrachten nodig zijn, maar zorgt wel voor een ideale afwisseling met de buitenteelt van slatypes op hun bedrijf.

Kropsla vroege herfstteelt 2020

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

De Fol 4-resistente rassen Mattia en Ostria kwamen positief uit de proeven, de gevoeligheid voor smet blijft wel een aandachtspunt. In een grond met een lage Fusarium-druk waren de resultaten van deze nieuwe rassen vergelijkbaar met die van de niet-resistente standaardrassen. Duka was te compact, heterogeen en te gevoelig voor droogrand om aan te raden voor een vroege herfstteelt.

Agrotopia krijgt verder vorm

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

De dakserre ‘Agrotopia’ wordt Inagro’s nieuwe onderzoeksinfrastructuur voor glastuinbouw en professionele stadstuinbouw. Wie regelmatig langs de ring van Roeselare passeert, heeft de dakserre ongetwijfeld zien verschijnen, met de gevelserre als het meest in het oog springende onderdeel. Met de installatie van de technieken bevindt de werf van Agrotopia zich in de laatste fase. Het bruist er van de activiteit om de serre gebruiksklaar te maken.

Het potentieel van carbon capture in de ‘gastuinbouw’

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

CO2-bemesting via rookgassen is al jaren een gangbare praktijk in de glastuinbouw. Het toedienen is vaak niet CO2– maar energiegedreven. Dit kan veranderen door CO2-opzuivering en -afvangsttechnieken te introduceren. Daarom bouwt het Kenniscentrum Energie van Thomas More een eerste opzuiveringsinstallatie bij een aardgasketel on site. Een pilootinstallatie die rookgassen opzuivert zonder reagentia..