Glas

Glas actueel 11/2/2019

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Glas op .

De vroege, gestookte courgetteteelten zijn alweer in productie. Ook de komende weken worden nog veel voorjaarsteelten onder glas of plastic opgeplant. Bij deze latere plantingen wordt traditioneel (veel) minder hard gestookt. En dat houdt een risico in, aangezien de temperatuur ter hoogte van het groeipunt bepalend is voor de aanleg van mannelijke bloemen. Teel je te koud, dan bezorg je de van oorsprong tropische plant stress. Bijgevolg riskeer je een viertal weken later een stuifmeeltekort en oogst je meer zwartjes en puntvruchten.

Veldsla vierde gamma zomerteelt 2018

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

Audace, Etap en Festival komen uit deze rassenproeven voor het vierde gamma naar voor als de beste keuze voor de zomerteelt. Sommige rassen hadden in deze proef wat problemen met opkomst en heterogeniteit.

Veldsla versmarkt zomerteelt 2018

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

Audace en Pulsar komen uit deze rassenproeven voor de versmarkt naar voor als de beste keuze voor de zomerteelt. Etap en Festival behalen mooie gewichten, maar lepelblad kan een probleem vormen. De resultaten van Calarasi wijken opnieuw sterk af ten opzichte van de vorige jaren.

Glas actueel 28/1/2019

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Glas op .

Afgelopen jaar was het warmer, zonniger en vooral droger dan normaal. Hierna bespreken we de cijfers gemeten met het weerstation in Sint-Katelijne-Waver. December 2017 en januari 2018 waren warmer dan normaal met een gemiddelde temperatuur van respectievelijk 5,1°C en 6,3°C. Ondanks de koudere maand februari (gemiddeld 1,1°C) kwamen de weercijfers gemiddeld nog steeds op een warmere winter uit. We hadden maar zes vorstdagen in december en januari, terwijl we er gemiddeld 20 zouden moeten hebben. Daarbij waren er ook minder zeer koude dagen met temperaturen beneden -5°C. Er viel wel veel neerslag in december en januari (98 l/m² en 75 l/m²) en het was ook somber, met respectievelijk amper 20 uur en 31 uur zonneschijn. Februari was daarentegen droog (29 l/m²) en zonnig (157 uur zonneschijn).

Glas actueel 14/1/2019

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Glas op .

Sinds 2014 neemt het areaal belichte tomatenteelt bij de LAVA-veilingen jaar na jaar toe. Dit jaar komt er nog 10 ha belichte teelt bij. Daarmee komt het areaal belichte tomatenteelt op 133 ha, een forse toename in vergelijking met de 17 ha vóór 2014. De toename per jaar neemt de laatste jaren wel af, wat wil zeggen dat het areaal stagneert.
In 2017 werd 30% van de tomaten belicht geteeld, in 2018 was dat al 45%. De grootste toename is er bij de specials tros. Deze worden steeds meer onder belichting geteeld, goed voor 45 ha in 2018. Coöperatie Hoogstraten blijft netto de grootste aanbieder van tomaten uit belichte teelt, gevolgd door BelOrta en de REO Veiling.