Glas

Glas actueel 13/1/2020

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Glas op .

De voorbije maanden zorgden algen- en mosgroei bij veldslatelers voor toenemende kopzorgen. Chemische bodemontsmetting is al langer moeilijk. Het gebruik van het herbicide metobromuron (Patoran) is al een tijdje niet meer toegelaten, maar met de intrekking van de erkenning van Hermosan op 30 april vorig jaar verdween de laatste mogelijkheid om algen en mossen onder controle te houden.

Glas actueel 16/12/2019

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Glas op .

Het tomatenlandschap heeft de voorbije jaren een sterke verandering ondergaan. Er werden lampen geïnstalleerd in onbelichte serres en er kwamen nieuwe belichte serres bij. Waar het aanbod aan Belgische tomaten in de winter vroeger beperkt was, is er nu jaarrond een grote range aan tomatentypes beschikbaar. Het areaal belichte tomatenteelt steeg op zes jaar tijd van 18 naar 177 ha, een derde van het totale areaal doorteelt van tomaten op substraat. Hiervan is er intussen 43 ha uitgerust met hybride-belichting en 20 ha met full led.

PSKW koos voor modulaire wkk met geïntegreerde rookgasreiniger

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

Een modulaire aansturing van de motor was een belangrijke voorwaarde bij de aanbesteding van een nieuwe wkk voor het proefstation. Maar uiteindelijk gaf de geïntegreerde rookgasreiniger van Dordtech de doorslag. Met een motor en rookgasreiniger van dezelfde firma is er één aanspreekpunt voor de hele wkk-installatie.

Glas actueel 2/12/2019

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Glas op .

De recente berichtgeving over de aanwezigheid van het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) in Nederland is verontrustend. ToBRFV is een erg besmettelijk en persistent tomatenvirus. Het is mechanisch overdraagbaar en kan zich gemakkelijk verspreiden van de ene plant naar de andere en ook van het ene bedrijf naar het andere. Dat kan gebeuren door arbeiders en bezoekers, door het verplaatsen van materialen … Strikte hygiënemaatregelen toepassen is voorlopig de enige manier om besmetting te voorkomen.

Kropsla late lenteteelt 2019

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

Fairly en Lucrecia behaalden in de late lenteteelt allebei goede resultaten. Het blijven beide aanraders voor deze periode. Clarke was net als vorig jaar het zwaarst. Maar de kropvulling en de vorming van veel zijscheuten blijven wel aandachtspunten voor dit ras.