Glas

Eerste traditionele teelt komkommer 2020

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

De eerste twee maanden van 2020 werden gekenmerkt door een lange donkere periode, waarna maart volgde met hoge instraling. Niet elk ras kon even goed om met deze uitputtingsslag. Santiago deed dat wel, en kon voor het derde jaar op rij bevestigen.

Kropsla vroege lenteteelt 2020

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

Presteria en Shanaia behaalden mooie resultaten in deze warme en zonnige vroege lenteteelt. Foster had een heel lange pit en een harde stengel die het oogsten bemoeilijkte. Bafana en Macumba hadden een beperkte kropvulling en Macumba behaalde de laagste kropgewichten.

Glas actueel 12/10/2020

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Glas op .

Als je met biologisch afbreekbare touwen werkt in de paprikateelt is het verhakselde gewas op het einde van de teelt biologisch afbreekbaar en dus goedkoper af te voeren dan gewas met nylon touw erin. Daarom hebben we op het proefstation meerdere biologisch afbreekbare touwen van verschillende leveranciers met elkaar vergeleken. Twee types touw kwamen uit die proef als beste naar voren: EliteBioTwine en G11.02.

Glas actueel 21/9/2020

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Glas op .

Phytophthora cryptogea is een schimmel die wortelrot veroorzaakt. Veel telers worden hiermee geconfronteerd in de zomer. Zo’n drie jaar terug bleken kropslarassen als Lucrecia (Rijk Zwaan) en Fairly (Enza) het gevoeligst voor wortelrot, gevolgd door de lollo bionda Lugano (Rijk Zwaan) en de rode eikenbladsla Rouxaï (Rijk Zwaan).

20 jaar voorlichting: van sla naar veel meer

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

De voorlichtingsdienst van het PSKW bestaat 20 jaar. Wat begon met voorlichting in de grondteelt van sla is ondertussen uitgegroeid tot veel meer teelten en uiteraard ook hydrocultuur. De voorlichters staken inmiddels ook de grens over. Tijd om even terug te blikken op de voorbije 20 jaar.