Glas

Mobiele goten van Belgische makelij op dak in Montreal

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

Telen op mobiele goten is al lang geen curiositeit meer. Maar als die goten op een dak in Montreal geïnstalleerd zijn en dan ook nog eens van Belgische makelij zijn, dan heeft het wel iets heel speciaals. Veertig verschillende gewassen worden er ginds in Hortiplan-goten geteeld. Een verhaal van meer dan alleen maar sla en kruiden dus.

Glas actueel 3/12/2018

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Glas op .

In de winterperiode hebben veel veldslatelers problemen met de ‘vergelingsziekte’. Op het einde van de teelt wordt de veldsla plots geel, met sterk verminderde groei. Vooraf is aan de planten helemaal niets te zien. De plantjes lijken op de grond te plakken, doordat de blaadjes naar onder buigen. Vooral de onderste bladeren vergelen. Soms vergeelt alleen een gedeelte van het blad, soms het hele blad. Ook is het blad soms gebobbeld. De symptomen worden voornamelijk waargenomen in de maanden december tot en met februari, zowel in gezaaide als geplante veldsla. Oorspronkelijk werd het fenomeen alleen waargenomen bij koude teelten in plastic koepels, maar nu blijkt de ziekte ook op te treden bij de jaarrondteelten in de glazen serres. Tot hiertoe is er nog geen effectieve beheersingsstrategie beschikbaar.

Kropsla late lenteteelt 2018

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

Nun 02647 deed het in de late lenteteelt als nieuwkomer zeer goed met hoge kropgewichten en goede kropeigenschappen. De kropvulling kan soms wel wat minder zijn. Lucrecia en Fairly blijven aanraders. Het zijn niet direct de zwaarste rassen, maar ze hebben zeer mooie kropeigenschappen. Zo heeft Fairly de mooiste onderzijde van alle rassen. Compendia, het eerste kropslaras met intermediaire resistentie tegen Fol 4, is zeer omvangrijk en gevoelig voor geel…

Lees meer

Groene en rode eikenbladsla lenteteelt 2018

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

Bij de groene eikenbladsla behaalt Kimenoz voor de derde keer op rij het hoogste oogstgewicht. Voor de lente is Kimenoz een aanrader, maar in een winterteelt maakt dit ras een iets lossere krop met een hogere gevoeligheid voor geel blad. Alhoewel Kitonia op het einde iets gevoeliger kan zijn voor geel blad, voldoet dit ras heel goed en werd zijn intermediaire resistentie tegen Fol 4 al meermaals aangetoond. Bij de…

Lees meer

Gekke wortels onder controle met gestabiliseerd peroxide

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

Tomaver liet in 2017 heel wat kilo’s tomaat liggen door een ernstige uitbraak van gekke wortels. Een jaar later is het probleem helemaal onder controle dankzij een doordachte aanpak van de biofilm in de leidingen met Huwa-San. Nu komt het erop aan met een preventieve benadering een nieuwe uitbraak te voorkomen.