Glas

Alternatieve sla herfstteelt 2017

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

Bij de groene eikenbladsla scoort Kitonia als standaardras nog steeds heel goed in een herfstteelt. Lozano is een bionda-type dat een goed oogstgewicht combineert met een fijne bladkrul. Voor de rode eikenbladsla blijft Shentaï het beste ras. 86-527 RZ combineert bij lollo rossa de beste veldvulling met een fijne bladkrul, een mooie rode kleur en het hoogste oogstgewicht.

Kropsla late herfstteelt 2017

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

In deze donkere late herfstteelt eindigen Pazmanea en nieuwkomer 42-276 RZ met de beste resultaten. Beide rassen behalen een goed oogstgewicht en zijn ook sterk tegen geel blad en smet. Brighton bleef achter in gewicht en vertoonde meer rand.

Glas actueel 30/7/2018

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Glas op .

Naar het einde van de zomer toe is het water in de bassins behoorlijk opgewarmd. Bij de hydroteelt van sla en komkommer moet daardoor extra aandacht worden besteed aan de preventie van infectie met Pythium. Houd daarom de temperatuur van het water en/of de mat onder controle door vooral overdag grotere beurten te druppelen. De zomer is tot nu voor vele telers onverbiddelijk geweest op verschillende vlakken. Water dat opgeslagen wordt in open bassins is de afgelopen weken sterk in volume geminderd door verdamping. Het water dat nog aanwezig is heeft nu een hoge temperatuur. Wanneer de wortels in contact komen met warm gietwater, warmt het weefsel op en versnelt de ademhaling van de wortelcellen waardoor er meer nood is aan opgeloste zuurstof in het water. Echter, in het water gebeurt net het omgekeerde: de hoeveelheid opgeloste zuurstof daalt wanneer de temperatuur van het water stijgt. Wanneer dit zuurstoftekort te lang aanhoudt, kunnen nutriëntgebreken of anaerobe omstandigheden ontstaan waardoor de wortels beginnen af te sterven en zwaktepathogenen zoals Pythium vrij spel krijgen.

Meer sla na een winter onder led

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

Een volledige winter onder 70 μmol leds telen kan meer dan 8% extra sla opleveren in vergelijking met klassieke SON-T-belichting. Daarnaast lijkt verrood licht potentieel te hebben om de kwaliteit van kropsla onder leds te verhogen.

Belichten van sla volgens DLI toont potentieel in teeltoptimalisatie

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

Belichten kan prijsvoordeliger door de dag voordien de juiste aanschakelmomenten van de belichting te kiezen op basis van de lichtbehoefte van het gewas (DLI-concept). Eerdere simulaties hebben dat uitgewezen. Afgelopen najaar voerde het PCG in samenwerking met Thomas More een eerste verkennende proef uit met hydrosla, waaruit nog verdere optimalisatie van de techniek mogelijk blijkt.