Glas

Veldsla verse markt winterteelt 2016-2017

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

Trophy, Calarasi en Pulsar zijn de meest aan te raden rassen voor een winterteelt veldsla. Ze combineren een snelle groei met een mooie opbrengst en gewasstand. Amely is een goede middelmaat. Juwallon en Accent lijken de traagste groeiers met een minder goede veldvulling en kortere blaadjes. Juwallon is ook gevoeliger voor lepelblad en daardoor geen aanrader voor de winterteelt.

Veldsla vierde gamma winterteelt 2016-2017

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

Welk veldslaras het meest geschikt is voor het vierde gamma kan verschillen naargelang de wensen van de teler. Als je de teelt zo snel mogelijk wil oogsten, dan zijn snellere groeiers zoals Trophy, Calarasi, Pulsar en Amely een goede keuze. Als je echter meer spreidingsmogelijkheden tijdens de oogst wil hebben dan zijn tragere groeiers zoals Audace meer aangewezen om de limiet van de bladlengte niet te overschrijden.

Glas actueel 11/9/2017

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Glas op .

Gekke wortels, veroorzaakt door rhizogene agrobacteriën, vormen al enkele jaren een probleem in de tomatenteelt met productieverliezen tot 8%. Met wisselend succes reinigen telers hun irrigatiesysteem met biociden om biofilmvorming te voorkomen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat een efficiënte behandeling al start bij het voldruppelen van de matten met biocide. Jonge planten kunnen snel geïnfecteerd geraken door rhizogene agrobacteriën. De start van de teelt is bijgevolg een kritiek punt in de beheersing van deze pathogeen. We merkten op dat telers die hun steenwolmatten voldruppelen met voedingswater waaraan een bepaalde concentratie waterstofperoxide (H2O2) is toegevoegd, de ziekte beter onder controle kunnen houden.

Little Gem 2016-2017

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

In een grondteelt Little Gem onder glas scoren onder de afnemende lichtomstandigheden in het najaar verschillende rassen goed: 41-402 RZ, Alcazaba, Skye, Housay, Tregoney en Tudela. In een lenteteelt met toenemende daglengtes en een verhoogde kastemperatuur op het einde van de teelt, is 41-402 RZ gevoeliger voor rand. Skye en Housay combineren in de lenteteelt een voldoende oogstgewicht met goede kropeigenschappen. Deze twee rassen doen het, samen met Tregoney, ook…

Lees meer

Kropsla winterteelt 2016-2017

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

Pazmanea is net als in de herfstteelt ook voor de winterteelt een aanrader, al kan er wel wat lichte glazigheid optreden op de onderste bladeren. Voor oogst in februari scoort Coby heel goed door zijn sterkte op geel blad. De andere rassen deden het ook goed, maar hadden elk wel een minpuntje waarmee je best rekening houdt bij de rassenkeuze. Zo hadden Gardia en Brighton problemen met rand bij een…

Lees meer