Glas

Losse tomaten belichte teelt 2018-2019

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

De gevoeligheid voor neusrot is voor Kanavaro onder belichting een knelpunt. EZ 1699 vertoont geen neusrot en doet het bovendien  zowel productief als kwalitatief goed. Daarom zou dit ras  weleens de opvolger van Kanavaro kunnen worden in het Prince-segment. Bij Baron gaat de zoektocht naar een productieve en kwaliteitsvolle laagronde en gemote vleestomaat verder.

Trostomaten belichte teelt 2018-2019

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

Bij Princess zijn de verwachtingen hoog voor Xaverius, een ras met sterke groene delen en een mooie rode vruchtkleur. Rotera steekt er productief bovenuit en ook kwalitatief is dit een verbetering ten opzichte van Merlice. HTL 1708271 is kwalitatief de beste nieuwkomer bij Princess. Xandor en Speedax werden vorig jaar als twee nieuwe rassen voor het Elite-segment weerhouden uit de rassenproeven onder belichting. Dat was een goede keuze, want ook…

Lees meer

Kropsla late herfstteelt 2018

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

Halewyn, Walha en 42-114 RZ behalen in deze late herfstteelt de hoogste oogstgewichten. Nieuwkomer 42-114 RZ combineert het hoogste oogstgewicht met de mooiste broek en een klein snijvlak, maar is iets gevoeliger voor rand. Halewyn, Pazmanea en Walha zijn de rassen die het best scoren op rand. Pazmanea en Walha zijn gelijkaardige types met een goede kropsluiting en kropvulling. Beide rassen zijn iets gevoeliger voor glazigheid op de onderste bladeren.…

Lees meer

Glas actueel 29/7/2019

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Glas op .

De IBEB-EU, de internationale evaluatiecommissie voor Bremia, heeft op 1 juli 2019 een nieuwe fysio van Bremia lactucae benoemd: Bl: 36 EU. Jaarlijks verzamelt de commissie Bremia-stalen over heel Europa en worden deze geïdentificeerd. Al in 2016 en 2017 werd de nieuwe fysio in enkele stalen opgemerkt. Pas in 2018 verspreidde deze nieuwe fysio zich over een groot deel van Europa, inclusief de belangrijkste regio’s voor slaproductie. Daarop werd beslist deze nieuwe fysio officieel te benoemen. Hoewel Bremia op dit moment nog niet de grootste zorg is, sommen we hieronder toch alvast enkele voorzorgsmaatregelen op voor komend najaar.

Kropsla mooier met verrood licht

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

Kropsla onder led groeit mooier met verrood licht in het spectrum. Voor lollo rossa is het beter om geen verrood licht aan het spectrum toe te voegen. Met een belichtingsdoek is het klimaat ’s nachts warmer en vochtiger. Dat zorgt wel voor een zwaardere kropsla, maar de kwaliteit van zowel de kropsla als de lollo rossa ging achteruit.