Glas

Nauwelijks productieverschil tussen lineaire en compact leds in hybridesysteem bij tomaat

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

Lineaire leds geven een homogener lichtbeeld dan compact leds, maar in combinatie met SON-T-lampen wordt dit tenietgedaan en is de variatie even groot. Met een hoger lichtniveau kan je meer productie behalen en door een aangepaste teelttechniek kan je de lichtefficiëntie verhogen. Door nauwer te planten kan je in het hybridesysteem met 4% meer licht 10% meer productie realiseren dan onder SON-T. In de winter lijken de lineaire leds in…

Lees meer

Omvangrijke kropsla met verrood, maar continu 78 μmol/m².s PFD is mogelijk te veel

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

Onder het blauw-rode spectrum, eventueel met een kleine hoeveelheid wit licht, groeit kropsla onder winterse omstandigheden te compact. Dit spectrum volstaat niet voor de teelt van zware kropsla van 430 tot 500 gram. Bij dit spectrum met een ondernet telen kan iets meer omvang geven, maar het is duidelijk dat verrood moet worden toegevoegd. Met zowel hybride- als ledbelichting met 8 à 10% verrood kan je een even omvangrijke kropsla…

Lees meer

Glas actueel 26/4/2021

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Glas op .

Sinds vorige zomer zijn de nieuwe kropslarassen Ostria (RZ 42-BU1742) en Mattia (RZ 42-BU1527) beschikbaar. Ze zijn beide resistent tegen Fol 4 (Fusarium oxysporum f.sp. lactucae fysio 4). De rassen zijn geschikt voor de teeltperiodes vroege herfst, winter en vroege lente en werden al in deze drie periodes in een rassenproef opgenomen. De recentste proefresultaten komen uit onze vroege lenteteelt 2021, die werd gezaaid op 27 november, geplant op 9 februari en geoogst op 6 april.

Glas actueel 12/4/2021

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Glas op .

Nu het weer zijn koers richting lente lijkt te hebben ingezet en de onbelichte vruchtgroenteteelten volop in productie zijn, is het zaak alert te zijn voor plaaginsecten die de teeltwissel hebben overleefd of de serre komen ingevlogen. Besteed hierbij bijzondere aandacht aan de schildwantsen (Pentatomidae), die met hun stekend-zuigende monddelen ernstige schade en verliezen kunnen veroorzaken in de fruit- en groenteteelt.

Switch naar hydroteelt van zware kropsla geslaagd

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

Door de problemen met Fusarium en de wens om moderner te telen, hebben ze bij Ceulemans Glastuinbouw gekozen voor de teelt op water. Na een eerste project met goten in een bestaande serre, werd een moderne serre gebouwd met een teeltoppervlakte van 3 ha. De specialisatie in kropsla willen vader en zoon behouden. Hun jarenlange ervaring in het telen van zware kropsla passen ze nu toe in de hydroteelt.