Glas

Glas actueel 8/4/2019

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Glas op .

Basamid en de metam-middelen zijn de enige chemische bodemontsmettingsmiddelen die dit jaar zijn toegelaten. Deze producten mogen éénmaal per drie jaar worden toegepast. Aangezien beide producten dezelfde werkzame stof vormen, worden ze binnen dezelfde chemische groep gerekend en mogen ze niet afgewisseld worden binnen deze drie jaar. Om te helpen bij de keuze van het meest geschikte product en/of de meest geschikte toepassingswijze voor jouw bedrijf, geven we een overzicht van beide producten en de wettelijke voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Let wel: voor het toepassen van beide producten is een fytolicentie Ps vereist.

Bodemontsmetting via druppelirrigatie klaar voor toepassing op grote schaal

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

Om de nieuwe druppelirrigatietechniek voor bodemontsmetting op grote schaal te kunnen implementeren, werden in 2017 en 2018 proeven uitgevoerd. Hieruit blijkt dat een goede kennis van de bodemparameters van de eigen serre en van de werking van de producten en het druppelsysteem essentieel zijn voor het slagen van de ontsmetting. Ook bij grotere lengtes van de druppelslangen is er geen drukverlies en dus een homogene verdeling. Je kan een doseersysteem…

Lees meer

Glas actueel 25/3/2019

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Glas op .

De rassenproef grove trostomaten onder belichting werd aangeplant op het PCH op 17 oktober 2018. De fijne trostomaten en de losse tomaten liggen in proef op het PSKW en werden op 11 oktober 2018 geplant.
Bij de grove trostomaten toont Xaverius opnieuw zijn potentieel. In het Elite-segment springen Xandor en Speedax in het oog. Ezanzo doet het niet slecht bij de tussentypes en blinkt uit in productie en smaak. Door de mindere stevigheid is de kwaliteit echter niet altijd top. EZ 1699 en Solaboll zijn in dit segment de meest interessante nieuwkomers. Bij deze twee rassen is de kleur wel een aandachtspunt. Bij de vleestomaten is het voorlopig nog zoeken naar rassen die even gemoot en laagrond zijn als Rebelski. De nieuwe rassen hebben wel andere troeven, zoals een hogere productie, grofheid of Brix-waarde.

Glas actueel 11/3/2019

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Glas op .

In een tomatenteelt wordt vaak een hogere stengeldichtheid aangehouden om de productie te verhogen met hetzelfde aantal planten. Vroeger werd al aangetoond dat dit in een belichte teelt inderdaad het geval is. Op Proefcentrum Hoogstraten zochten we in 2017 en 2018 uit of hetzelfde effect ook zichtbaar is in een onbelichte teelt. De proef van 2017 werd uitgevoerd binnen het project ‘OPTIKAS’, die van 2018 binnen het kader van het Interreg-project ‘GROW!’. Tijdens de teeltseizoenen van 2017 en 2018 volgden we op Proefcentrum Hoogstraten een teelt met Merlice (De Ruiter), geënt-getopt op Maxifort (De Ruiter), op met twee verschillende stengeldichtheden (3,33 en 3,75 stengels/m2). De initiële plantafstand was 50 cm (2,5 stengels/m²). Bij de helft van de planten werden er één op drie extra stengels aangehouden, wat overeenkomt met een stengeldichtheid van 3,33 stengels/m² (standaard). Bij de andere planten werden er één op twee extra stengels aangehouden, waardoor de eindstengeldichtheid 3,75 stengels/m² bedroeg.

100ste gebruiker Residu-App in de groentjes gezet

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

Op vrijdag 1 februari werd de honderdste gebruiker van de Residu-App in de groentjes gezet. Het was sla- en tomatenteler Frank Neerinck die de eer te beurt viel. Frank licht hier kort zijn ervaringen met de Residu-App toe. De onderzoekspartners van de Residu-App willen dit regionale initiatief internationale bekendheid geven op het wereldcongres van de gewasbescherming in mei.