Glas

Glas actueel 23/3/2020

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Glas op .

Eind maart is het moment om de eerste balans van de rassenproef onder belichting op te maken. In het Princess-segment zijn enkele rassen goed van start gegaan. Opvallend zijn de hoge Brix-waarden die werden gemeten bij de proefrassen. Bij de fijne trostomaten (Elite) doen vooral de gekende rassen het goed. In het segment Prince worden een heel aantal nieuwkomers getest en daar zitten wel wat interessante rassen bij. Bij de vleestomaten (Baron) liggen maar drie rassen in proef, het nieuwe nummer van Enza lijkt het voorlopig niet slecht te doen.

Glas actueel 9/3/2020

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Glas op .

Bij Inagro wordt dit voorjaar onderzoek gedaan naar de vruchtsnoei bij een onbelichte hogedraadteelt komkommer. Het doel is om de invloed van de plantbelasting op de productie te bepalen. Er werden binnen eenzelfde serre vier objecten aangelegd. Naast veldjes met een hoge belasting en veldjes met een lage belasting wordt één van de objecten gesnoeid volgens het advies van de voorlichter die op regelmatige basis langskomt.

Op zoek naar het verband tussen CO2-dosering en concentratie rookgassen

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

Bij elke verbranding kunnen rookgassen ontstaan. CO2 kunnen we nuttig inzetten in de serre, maar stikstofoxiden en ethyleen hebben in bepaalde concentraties een negatief effect op de tomatenplant. Uit metingen blijkt dat de CO2-concentratie best tot onder de 450 ppm zakt wanneer het donker is. Zo kan je vermijden dat de concentratie stikstofoxiden schadelijk wordt. Een verband tussen de ethyleen- en CO2-concentratie werd niet aangetoond.

Komkommer tweede teelt 2019

Dit bericht werd geplaatst in Glas op .

De tweede traditionele teelt van komkommer kenmerkte zich in 2019 door de hoge temperaturen en sterke witziektedruk, waarop niet elk ras even goed reageerde. SEpalin en Uniformico bevestigden wel hun goede resultaten uit het verleden. Het komkommerbontvirusresistente rassenaanbod werd uitgebreid met vier nieuwe rassen.

Glas actueel 24/2/2020

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Glas op .

Het doseren van koolstofdioxide in de serre is al jaren ingeburgerd in de groenteteelt onder glas. Deze koolstofbron is een cruciaal element voor een vlotte fotosynthese en dus voor de opbouw van biomassa. De CO2 die in de serres wordt gedoseerd, is overwegend afkomstig van rookgassen van een ketel of wkk. Praktijkervaringen leren dat de kwaliteit van deze rookgassen vaak onvoldoende is.