Glas actueel 28/7/2025Print
Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Glas op .

In Agrotopia lopen al enkele jaren proeven waarbij alternatieve waterbronnen worden ingemengd in het voedingswater van tomaat en komkommer. Het doel is om kwalitatief regenwater zoveel mogelijk te sparen, zeker in droge periodes. Door kleine hoeveelheden alternatief water bij te voegen in het bassin, hopen we het waterverbruik duurzamer te maken. Maar dat brengt ook risico’s met zich mee. Alternatieve waterbronnen bevatten vaak hoge zoutconcentraties, zoals natrium en chloor. Die kunnen zich opstapelen in het substraat en leiden tot zoutstress bij de planten. Komkommer is hier bijzonder gevoelig voor. Daarom loopt momenteel een proef in komkommer om te onderzoeken welke niveaus kunnen worden toegediend. Hierbij wordt zowel oppervlaktewater (uit een kanaal) als proceswater (afkomstig van de groenteverwerkende industrie) toegediend aan een lage inmengverhouding: 10% alternatief water, 90% regenwater. Deze lage dosering moet het risico op zoutophoping beperken. We volgen de planten op om na te gaan wanneer er zoutophoping optreedt en wanneer de plant in de problemen komt.
Lees hier verder als abonnee.