Actueel

Witloof actueel 7/9/2020

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Witloof op .

Fenomenal is sinds 15 november 2019 niet meer erkend als wortelbehandeling na rooi tegen Phytophthora. Er is momenteel ook geen alternatief middel beschikbaar om de wortels na rooi te behandelen tegen deze ziekte. Het is wel mogelijk om de planten op het veld te behandelen met Aliette WG (actieve stof fosethyl-aluminium). Let wel, om overschrijdingen van de MRL te voorkomen mag je fosethyl-aluminium na een toepassing op het veld niet meer gebruiken als kraagbehandeling of als middel in de voedingsoplossing.

Vollegrond actueel 7/9/2020

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Vollegrond op .

Doornappel, zwarte nachtschade, aardappelopslag en nieuwe kieming van andere onkruiden verdienen nu de nodige aandacht. Laat je niet verrassen door nieuwe kiemers. Mechanisch schoffelen kan zeker nog zinvol zijn.
Doornappel behoort tot dezelfde familie als zwarte nachtschade, aardappel en tomaat. Alle plantendelen van doorappel zijn giftig, ook in droge toestand. Dat er planten ontsnappen aan een behandeling is vrij normaal, zeker als je de bodem nadien ook nog eens beroert via mechanische onkruidbestrijding.

Kleinfruit actueel 7/9/2020

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Kleinfruit op .

De zeldzame vroege plantingen van begin augustus waren na minder dan zes weken al aan de pluk. De zetting van de eerste tak is erbarmelijk, vaak wordt er meer dan 30% misvorming uitgesorteerd. Daarnaast is de bloemtaklengte zeer beperkt waardoor de vruchten tegen de bak of pot hangen. Ook de andere vruchttakken zijn zeer fijn en komen met weinig spreiding uit de plant. Door het koele weer van begin september zijn de planten wel wat aan het bekomen en zien we wat meer gewas verschijnen.

Glas actueel 7/9/2020

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Glas op .

Tomaten- en paprikatelers die deelnemen aan de gezamenlijke gewasregistratie kunnen hun teeltgegevens op een overzichtelijke wijze naast elkaar leggen. Zo kunnen ze elkaar tijdens het teeltseizoen ondersteunen en indien nodig de teeltstrategieën corrigeren. Daarnaast biedt zulke bedrijfsoverkoepelende registratie een uiterst kostbare bron aan informatie voor verder onderzoek en advies.

Kleinfruit actueel 24/8/2020

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Kleinfruit op .

De najaarsteelten op stellingen en onder plastic werden in zeer goede omstandigheden geplant. Juli was koel en vochtig waardoor de planten rustig konden vertrekken. Ze vertoonden aanvankelijk veel kracht en spreiding. Maar toen kwam het warme augustusweer eraan, met een hitte die ruim twee weken duurde. Dat is nu duidelijk te zien in de natakken, die eerder fijn voor de dag gekomen zijn.