Witloof

Witloof actueel 18/5/2018

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Witloof op .

De ruggen zijn getrokken in afwachting van de zaai. Door het uitblijven van een goede regenbui wachten veel telers met het uitzaaien van het witloof. Waar wel werd gezaaid, zorgde de beperkte neerslag van zondag 13 mei voor kieming, maar door de droogte viel de groei daarna stil. Voorlopig wordt de komende weken weinig regen voorspeld, waardoor een goede zaaidatum bepalen momenteel moeilijk is.

Witloof actueel 4/5/2018

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Witloof op .

In 2018 is er opnieuw een 120-dagenregeling voor Boa (20 g/l penoxsulam). Boa is een contactherbicide met nawerking. Het is een handig hulpmiddel bij de bestrijding van zwarte nachtschade, knopkruid, kruiskruid, melganzenvoet … en kan gebruikt worden in de plaats van of als aanvulling op Safari. De erkenning is geldig van 1 april tot en met 29 juli 2018. Boa kan toegepast worden van het 1- tot het 4- à 6-bladstadium. Wacht met het toepassen van Boa tot 90% van de plantjes opgekomen is.

Witloof actueel 16/4/2018

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Witloof op .

Slakken kunnen grote schade veroorzaken in het gewas. In korte tijd kunnen ze op grote delen van het perceel de jonge witloofplanten wegvreten. Ook een lage slakkendruk heeft al een effect op de wortelopbrengst. Door plantuitval groeien de overgebleven planten te sterk uit en krijgen ze een te dikke worteldiameter.
Slakken zijn vorstgevoelig, maar kruipen met een gestage temperatuurdaling steeds dieper in de grond. Alleen een plotse koudedip kan slakken doden. De koude van het voorjaar kan dus een invloed hebben gehad, maar toch kan je best rekening houden met een grote slakkenpopulatie. Slakken zijn tweeslachtig, waardoor ze zich snel kunnen voortplanten. Deze weekdieren zijn vooral ’s nachts actief, omdat ze moeten schuilen tegen uitdroging. De aanwezigheid van slakken is snel te herkennen aan de slijmsporen op de bodem.

Witloof actueel 23/3/2018

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Witloof op .

Wanneer de bodem en het weer het toelaten trekken telers in bepaalde regio’s enkele weken op voorhand ruggen. In andere regio’s zaaien ze onmiddellijk na het trekken van de ruggen. Een tijdje vóór het zaaien de ruggen al trekken heeft een aantal voordelen: bij de zaai in mei is de grond al bezakt waardoor de kans op een goede opkomst groter wordt bij een ideale temperatuur en vochtigheid (neerslag).

Witloof de boost geven die het verdient

Dit bericht werd geplaatst in Witloof op .

De Nationale Proeftuin voor Witloof heeft zijn nieuwe koelcellen officieel voorgesteld. Hiermee krijgt de proeftuin een nieuw elan en kan het witloof de boost geven die het verdient. De proeftuin slaat de brug naar de wetenschap en werkt aan innovatie: van automatische identificatie van de witloofmineervlieg tot het kweken van meelwormen met witloofwortels. Daarnaast staan de medewerkers van de proeftuin ook dicht bij de telers en gaan ze op zoek…

Lees meer