Biologische teelt

Prei winterteelt 2020

Dit bericht werd geplaatst in Biologische teelt op .

De natte, zachte winter kreeg op het einde van het preiseizoen nog een februarimaand met uitersten. Tijdens de winterprik werd de prei afgedekt om de vorstschade te beperken. De hoge temperaturen die erop volgden veroorzaakten wat schotaanleg bij bepaalde rassen. Aylton, Cherokee en Oslo behaalden een prima opbrengst. In de bak behaalde Sureton de beste kwaliteit. Het nieuwe ras Odrin voldeed niet.

Snijboon 2020

Dit bericht werd geplaatst in Biologische teelt op .

Van de twee biologische rassen snijboon in deze proef gaf Vitalis een beter resultaat dan Helda. De vijf gangbare rassen in deze proef behaalden een lagere opbrengst maar een betere peulkwaliteit dan de biologische rassen. Naast Faiza, de standaard in de gangbare teelt, deed ook Green Glory het zeer goed. Beide rassen vormen zeer rechte, gladde en donkergroene peulen.

Knolselder 2020

Dit bericht werd geplaatst in Biologische teelt op .

Markiz blijft de vaste waarde en houdt stand doorheen de jaren. Het nieuwe ras Codex scoorde voor het tweede jaar sterk op uitwendige kwaliteit en opbrengst, inwendig vertoonde dit ras alleen wat bruine vlekken. Princino moest wat inboeten op vlak van opbrengst en inwendige kwaliteit.

Sluim- en suikererwt 2020

Dit bericht werd geplaatst in Biologische teelt op .

De suikererwt Sugar Snap behaalde in deze proef de beste resultaten. Ook Delikett toonde mooie eigenschappen. Bij de sluimerwten had Sweet Horizon de mooiste peulen en hoogste opbrengst. Deze rassenproef werd uitgevoerd in het voorjaar. In de zomer verliep de teelt van sluimerwten erg moeilijk. Klimaatnet over de planten hangen om schaduw te creëren, bleek weinig voordelen te geven.

Wortelpeterselie 2020-2021

Dit bericht werd geplaatst in Biologische teelt op .

De opbrengstresultaten van de vier geteste rassen wortelpeterselie lagen dicht bij elkaar. Tussen de rassen waren er wel kleine verschillen in vorm en kwaliteit. Osborne toonde een mooie wortelkwaliteit en heeft wortels die niet snel versmallen. Daarmee lijkt Osborne een goede keuze voor de biologische teelt.