Biologische teelt

BOL5103 veelbelovende onderstam biopaprika

Dit bericht werd geplaatst in Biologische teelt op .

BOL5103 is een beloftevolle onderstam voor de biologische verwarmde paprikateelt. Deze onderstam scoorde in een vergelijkende proef zeer goed op wortelknobbels en had tegelijkertijd ook een mooie wortelmassa en een vrij groot volume aan haarwortels. De gerealiseerde opbrengst lag in lijn met die van de andere onderstammen in proef. In de vergelijkende rassenproef waren de verschillen tussen de tien rassen geënt op onderstam Taritana eerder beperkt.

Wittekool 2021

Dit bericht werd geplaatst in Biologische teelt op .

Bejo 3268 is de nieuwe aanrader met een goede resistentie tegen ziekten en trips en een hoge opbrengst. Abel en Impala vertoonden ook in 2021 weinig tripsschade. De kwaliteit van de wittekolen was over het algemeen goed tot zeer goed in deze proef. Na een bewaring van vier maanden waren er geen grote verschillen tussen de rassen.

Rodekool 2021

Dit bericht werd geplaatst in Biologische teelt op .

Klimaro en Resima blijven de standaardrassen bij aanvoer van biologische rodekool op de versmarkt. De kwaliteit van de kolen was over het algemeen goed. Alleen Davaro had een lichte tripsaantasting. Bandolero, Resima en Futurima hadden geen rotte kolen na vier maanden bewaring. Travero bewaarde niet zo goed.

Prei winterteelt 2021

Dit bericht werd geplaatst in Andere, Biologische teelt op .

Laston haalde een goede opbrengst en toonde zich bovendien heel sterk op vlak van ziekteresistentie, kwaliteit en bewaring. Een nieuw ras om verder in de gaten te houden dus. Het bioras Oslo haalde opnieuw de hoogste opbrengst met een goede kwaliteit. Gladius schoot op vele vlakken tekort.

Knolselder 2021

Dit bericht werd geplaatst in Biologische teelt op .

Ook in een jaar met een hoge Septoriadruk behaalt Markiz in de biologische teelt de hoogste opbrengst met een uitstekende inwendige en uitwendige kwaliteit. Voor het derde jaar haalt ook Codex een goede opbrengst met een goede kwaliteit. Yara neemt de derde podiumplaats voor zich. De rasverschillen in weerstand tegen Septoria zijn eerder beperkt, maar mogelijk toch relevant.