Biologische teelt

Rodekool 2020

Dit bericht werd geplaatst in Biologische teelt op .

Het ras Klimaro sprong er in deze proef bovenuit. Zowel naar opbrengst als naar kwaliteit scoorde dit ras het beste. Resima en Futurima scoorden allebei met weinig kuiswerk en een mooie sortering. Tabaksblad was bij deze rassen weinig terug te vinden. Travero had matig last van tabaksblad en leverde homogene kolen. Red River behaalde een kleine sortering en vroeg veel kuiswerk. Integro was overrijp bij de oogst, dit zijn echte…

Lees meer

Wittekool 2020

Dit bericht werd geplaatst in Biologische teelt op .

Ondanks het ruime aanbod biologische rassen houden sommige telers toch vast aan hun vertrouwde gangbare ras. In deze proef werden biorassen vergeleken met gangbare referentierassen. Kilastor, Storidor en Storema scoorden goed op kwaliteit en opbrengst. Bioras Rivera behaalde iets lagere stukgewichten maar wel een mooie homogene sortering met bijna 75% in de sortering van 8 stuks/kist.

Savooikool 2020

Dit bericht werd geplaatst in Biologische teelt op .

In 2020 werd voor het eerst een rassenproef biologische wintersavooikool aangelegd bij Inagro. Alaska en Wiratoba behaalden de hoogste opbrengst en combineerden dit met een mooie inwendige kwaliteit. Impresa behaalde een iets lagere opbrengst maar scoorde met een mooie sortering en zeer gezonde kolen.

Prei winterteelt 2020

Dit bericht werd geplaatst in Biologische teelt op .

De natte, zachte winter kreeg op het einde van het preiseizoen nog een februarimaand met uitersten. Tijdens de winterprik werd de prei afgedekt om de vorstschade te beperken. De hoge temperaturen die erop volgden veroorzaakten wat schotaanleg bij bepaalde rassen. Aylton, Cherokee en Oslo behaalden een prima opbrengst. In de bak behaalde Sureton de beste kwaliteit. Het nieuwe ras Odrin voldeed niet.

Snijboon 2020

Dit bericht werd geplaatst in Biologische teelt op .

Van de twee biologische rassen snijboon in deze proef gaf Vitalis een beter resultaat dan Helda. De vijf gangbare rassen in deze proef behaalden een lagere opbrengst maar een betere peulkwaliteit dan de biologische rassen. Naast Faiza, de standaard in de gangbare teelt, deed ook Green Glory het zeer goed. Beide rassen vormen zeer rechte, gladde en donkergroene peulen.