Biologische teelt

Wittekool 2019

Dit bericht werd geplaatst in Biologische teelt op .

De rassen Prodikos, Impala en Storidor scoorden goed naar zowel marktbare opbrengst als inwendige en uitwendige kwaliteit. Reaction scoorde het sterkst op deze kenmerken, maar de kolen kwamen in deze proef minder goed uit de bewaring. De rassen Dowinda, Impala en Prodikos behaalden een goede sortering. De droogte was tekenend voor de vroege rassen Amazon en Nagels.

Communicatie moet vraag en aanbod bioproducten in balans houden

Dit bericht werd geplaatst in Biologische teelt op .

Het areaal bio is er in België behoorlijk op vooruitgegaan de laatste vijf jaar. Al loopt Vlaanderen wel een stuk achter op Wallonië, niet alleen qua areaal maar ook op vlak van consumptie. De verkoop van bioproducten groeit elk jaar met 12%, ook bij Delhaize zo blijkt. Via storytelling moeten consumenten nog meer geïnformeerd worden over de meerwaarde van bioproducten. Communicatie is ook essentieel om de vraag en het aanbod…

Lees meer

Prei winterteelt bio 2019

Dit bericht werd geplaatst in Biologische teelt op .

De warme winter zonder vorst zorgde voor een mooie opbrengst met rei van goede kwaliteit. Oslo en Nunton scoorden goed op beide vlakken. Aylton leverde de beste kwaliteit met een iets lagere opbrengst. Het herfstras Cherokee behaalde de hoogste opbrengst maar was bij oogst over zijn optimum en voldeed kwalitatief niet meer.

Knolselder bio 2019

Dit bericht werd geplaatst in Biologische teelt op .

Standaardras Markiz bevestigde in 2019 zijn goede opbrengst en goede kwaliteit. Ook het nieuwe ras Codex leverde een goede opbrengst en een mooie kwaliteit. Sat 340 is beloftevol op het vlak van sterkte tegen selderroest en grijsrot. Twee rassen in deze proef werden naast de opkweek in persblokken ook in trays opgekweekt. De trayplanten behaalden een lagere opbrengst en kwaliteit in vergelijking met de planten uit persblok.

Prei late herfstteelt 2019

Dit bericht werd geplaatst in Biologische teelt op .

De standaardrassen Cherokee, Poulton en Nunton bevestigen en realiseren zowel een hoge opbrengst als een goede kwaliteit. Het nieuwe ras Oslo springt eruit als zeer beloftevol voor de late herfstteelt. In deze proef behaalden de trayplanten Poulton geen meeropbrengst in vergelijking met zelf opgekweekte losse planten, in tegenstelling tot de resultaten van 2018.