Andere artikels

Verlaagde normen dwingen tot efficiënt stikstof doseren

Dit bericht werd geplaatst in MAP op .

De wetgeving beperkt de stikstofbemestingsruimte. Om binnen deze dalende normen nog een voldoende opbrengst en kwaliteit te halen, moet de stikstofdosis zo optimaal en efficiënt mogelijk worden toegediend. Bemesten op basis van een analyse en het plaatsen van de bemesting kunnen hierbij hulpmiddelen zijn.

Groenbedekkers inwerken voor beter bodem- en nutriëntenbeheer

Dit bericht werd geplaatst in MAP op .

Landbouwer Stijn Dewulf deelde zijn ervaring met groenbedekkers tijdens een uitwisselingsmoment van B3W. Na de hoofdteelt zaait hij zo vlug mogelijk een groenbedekker in. Hij kiest daarbij voor een zo rijk mogelijk mengsel, want elk type groenbedekker heeft wel een gunstige eigenschap. Door de bodem niet-kerend te bewerken werkt hij ook aan koolstofopbouw in de bodem.

Wissel van de wacht op het proefstation

Dit bericht werd geplaatst in Andere op .

Directeur Raf De Vis maakt na zestien jaar de overstap naar het onderzoek op het proefstation. De opvolging komt uit eigen rangen, Els Berckmoes. We hadden een openhartig gesprek met deze twee bevlogen onderzoekers met een passie voor tuinbouw, samenwerkers ook in hart en nieren.

“Laat minder water naar de zee stromen”

Dit bericht werd geplaatst in Andere op .

Het beschikbare water slimmer inzetten wordt een must. Door het ombouwen van een klassieke drainage naar een peilgestuurde drainage zijn er al heel wat winsten te boeken. Tijdens een webinar kwamen ook andere oplossingen aan bod die ervoor kunnen zorgen dat het water minder (snel) naar de zee stroomt en dat regenwater de tijd krijgt om de grondwatervoorraden bij te vullen.