Andere artikels

Boeren zonder glyfosaat? Ja, maar

Dit bericht werd geplaatst in Andere op .

Kunnen wij boeren zonder glyfosaat? Het zou een retorische vraag kunnen zijn, maar de biosector durft volmondig ‘ja’ te zeggen. De gangbare sector houdt het op een voorzichtige ‘ja, maar’. De teelt moet dan helemaal anders worden aangepakt en bovendien zijn de alternatieven niet altijd zaligmakend. Voorlopig geen paniek: glyfosaat werd eind vorig jaar door Europa opnieuw erkend voor vijf jaar.

Broccoli zomerteelt 2017

Dit bericht werd geplaatst in Biologische teelt op .

Het zeer droge seizoen 2017 werd een echte stresstest voor de broccolirassen in deze zomerteelt zonder irrigatie en met een lagere bemesting. Vroeg ras Covina haalde de beste opbrengst en leverde kwaliteit. De late rassen Parthenon en Triton haalden voordeel uit de regen van augustus. Chronos en Ironman waren minder productief maar niettemin kwalitatief.

Correct spuiten, problemen uitsluiten

Dit bericht werd geplaatst in Andere op .

Naar analogie met de MAP-man pakt Phytofar uit met een campagne om het duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te promoten. Met eenvoudige checklists wil Phytofar elke teler aanzetten om aan de slag te gaan. Ook onze noorderburen zitten niet stil. Nederland scherpte in januari zijn regelgeving aan om het aantal overschrijdingen terug te dringen.

Dien je wateraangifte in vóór 15 maart

Dit bericht werd geplaatst in Andere op .

Grootverbruikers moeten ieder voorjaar hun waterverbruik indienen. Op basis daarvan wordt enerzijds de heffing op waterverontreiniging berekend. Wie water vervuilt moet daar immers voor betalen. Anderzijds is er ook een heffing op het winnen van grondwater. Deze grondwaterheffing stimuleert het gebruik van alternatieve waterbronnen.

Vierde kwartaal 2017

Dit bericht werd geplaatst in VBT kwartaalcijfers op .

Het VBT stelt elk kwartaal een overzicht op waarin je de aanvoer en prijzen vindt van de afgelopen drie maanden, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In deze editie vind je de kwartaalcijfers voor het vierde kwartaal van 2017.