Aardbeien

Meer dan 30 jaar voorlichting aardbeien

Dit bericht werd geplaatst in Aardbeien, Thema op .

Van kleine naar grote, sterk gespecialiseerde bedrijven. Ook de aardbeienteelt heeft die evolutie doorgemaakt. Dat brengt natuurlijk een andere aanpak en dus andere vragen met zich mee. En dan zijn er ook nog de klimaatopwarming, nieuwe ziekten en plagen … Het voorlichtingsteam van Proefcentrum Hoogstraten over de trends binnen de voorlichting aardbeien.

Doordragers blijven populair

Dit bericht werd geplaatst in Aardbeien, Thema op .

Het hele jaar aardbeien oogsten van eenzelfde plant. Een plant die continu bloemen vormt, die uitgroeien tot mooie vruchten. Het lijkt een ideaal scenario voor een aardbeienteler. Een lagere kostprijs, een gespreide oogst en hierdoor ook een lager en gespreid risico zijn slechts enkele argumenten bij de keuze voor een doordragerteelt.

Rassenproef doordragers stellingteelt 2020

Dit bericht werd geplaatst in Aardbeien, Thema op .

Al enkele jaren merken we op Proefcentrum Hoogstraten een verhoogde interesse voor doordragers vanuit de sector. Arbeidstechnisch en economisch kan de keuze voor een doordrager in bepaalde afdelingen interessant zijn. Ook is het rassenaanbod de laatste jaren sterk vergroot, met daarbij een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit.

Vruchtkwaliteit Sonsation en Limalexia lichtjes te verbeteren met aangepaste voeding

Dit bericht werd geplaatst in Aardbeien, Thema op .

Bij Sonsation en Limalexia wordt vaak gesproken over het belang van een tijdige switch naar een hogere K/Ca-verhouding in de voeding. Alleen dan blijft de vruchtkwaliteit op peil. Een proef op PCH toont aan dat de houdbaarheid inderdaad licht verbetert. Maar minder stevige rassen zullen bij warme temperaturen niet plots goed houdbaar worden door aanpassing in het voedingsschema.

Optimalisatie donkerperiode na UV-C vergroot toepassingstijd UV-robot

Dit bericht werd geplaatst in Aardbeien, Thema op .

Volgens de literatuur is een donkerperiode van vier uur nodig na een UV-C-behandeling. Uit proeven blijkt dat we een tijdswinst van twee uur kunnen boeken. Dat komt overeen met een maximale toename in toepassingstijd van 40% tijdens de kortste zomernacht. We boekten de tijdswinst door één uur voor zonsondergang te starten met behandelen en een donkerperiode van drie in plaats van vier uur na de behandeling aan te houden. Het…

Lees meer