Aardbeien

Witte vlieg biologisch onder controle op substraat

Dit bericht werd geplaatst in Aardbeien, Thema op .

Afgelopen twee jaar bestudeerde Proefcentrum Hoogstraten in kooiproeven enkele potentiele biologische bestrijders van witte vlieg. Amblydromalus limonicus geeft doorheen het jaar een constante en betrouwbare bestrijding. Het is handig meegenomen dat deze roofmijt naast witte vlieg ook trips goed bestrijdt. A. limonicus lijkt zo een onmisbare schakel te worden in de IPM-strategie van aardbeien op substraat.

Sonsation opkweken met minder Phytophthora-behandelingen

Dit bericht werd geplaatst in Aardbeien, Thema op .

Sonsation weet menig teler en consument te bekoren met zijn uitstekende smaak en vruchtkwaliteit. Hiermee lijkt het ras definitief gelanceerd voor de toekomst. De grote tolerantie tegen Phytophthora is een belangrijke troef. Uit een proef blijkt dat je het aantal Phytophthora-behandelingen tijdens de opkweek sterk kan verminderen.

Duurzame stekgronden evenwaardig aan de klassieke substraten

Dit bericht werd geplaatst in Aardbeien, Thema op .

Het gebruik van duurzame stekgrond geeft gelijkaardige productie- en uitvalcijfers als de klassieke veensubstraten. De veenfractie van de klassieke substraten kan gedeeltelijk vervangen worden door Sphagnum (jong veenmos) of houtvezels, wat de substraten duurzamer maakt. De toevoeging van houtvezels of perliet zorgt voor een luchtiger substraat dat de inworteling bevordert. Daardoor zijn de planten weerbaarder tegen infecties van Phythophthora.

Opknippen trayplanten steeds meer gemechaniseerd

Dit bericht werd geplaatst in Aardbeien, Thema op .

Het opknippen van trayplanten is zeer arbeidsintensief en bijgevolg een hoge kost. Daarbij komt nog dat er door het grotere aandeel verse plantingen meer trayplanten nodig zijn op de bedrijven. Om al dit werk haalbaar en betaalbaar te houden, zien we in de praktijk een sterke opmars van mechanisatie op dit vlak. Gaande van omgebouwde gazonmaaiers tot heggenscharen op een frame.