Bladgewassen

10% verrood boven de jonge planten zorgt voor omvangrijke kropsla

Dit bericht werd geplaatst in Bladgewassen, Thema op .

De resultaten van het onderzoek in het ‘LED-FR’-project voor kropsla in hydrocultuur zijn veelbelovend. Zo zou de toevoeging van verrood een positief effect hebben op de diameter van de kroppen. Al moet je wel oppassen dat je niet te veel verrood geeft om te veel rand en geel blad te vermijden. Want daardoor kan het kropgewicht ook sterk dalen. Het onderzoek toonde aan dat 10% verrood toevoegen op een derde…

Lees meer

Casey en 42-BU1212 behalen mooie resultaten onder 72 μmol

Dit bericht werd geplaatst in Bladgewassen, Thema op .

Bij de rassenproeven onder 72 μmol full led zijn er enkele verschillen naar boven gekomen. Alyssa en Presteria scoorden iets minder op kwaliteitskenmerken en gaven ook een lager gewicht. Casey daarentegen scoorde zeer goed op rand en smet gecombineerd met een zeer mooi gewicht in de proef met oogst op 14 maart. Ook 42-BU1212 scoorde goed, vooral op de kwaliteitskenmerken.

Clarke en Casey combineren mooi gewicht met sterkte op rand onder 105 μmol

Dit bericht werd geplaatst in Bladgewassen, Thema op .

Bij de rassenproeven onder hogere lichtintensiteit (105 μmol full led) zijn er enkele mooie verschillen naar boven gekomen. Fairly en Alyssa scoorden minder in deze rassenproeven. Clarke en Casey scoorden zeer goed, zowel op vlak van gewicht als op smet. Matthew leverde een zeer hoog kropgewicht bij de oogst op 14 maart. Het ras 42-BU1302 behaalde mooie gewichten, maar scoorde samen met Bradley zwak op rand.

Nerfverkleuring, extra zorg voor de slateelt

Dit bericht werd geplaatst in Bladgewassen, Thema op .

Tijdens de herfst van 2021 waren er opvallend meer problemen met nerfverkleuring dan de jaren daarvoor. Heel duidelijk is dat sommige bedrijven er gevoelig voor zijn. Een belangrijke maatregel is de rassenkeuze. Maar door de Fusariumproblemen zijn meer telers verplicht om rassen te kiezen met IR-resistentie tegen Fusarium, zoals Mattia of Ostria. En net die rassen blijken nu juist gevoelig te zijn voor nerfverkleuring, waarbij Ostria minder gevoelig is dan…

Lees meer

Kruiden en paksoi voor de retail

Dit bericht werd geplaatst in Bladgewassen, Thema op .

De familie Huizer teelt al decennia voor de retail. Aanvankelijk verschillende gewassen, maar Ardi Huizer heeft zich gaandeweg gespecialiseerd in kruiden en paksoi. Iedere week gaan er zo’n 85.000 eenheden kruiden de deur uit. Herbiciden worden niet gebruikt en daarom moet er regelmatig worden gestoomd. Aan water is er geen gebrek. In welke mate de energiecrisis het teeltplan zal beïnvloeden, zal volgend jaar blijken.