Bladgewassen

Nieuw project FoSSy richt alle aandacht op sla-Fusarium

Dit bericht werd geplaatst in Bladgewassen, Thema op .

Fusarium blijft een groot probleem in serresla. Daarom slaan de onderzoekspartners van het afgelopen project FUNSLA opnieuw de handen in elkaar voor het vervolgproject FoSSy. In het eerste projectjaar krijgen de volgende topics voorrang: het ontwikkelen van een snelle analysemethode, testen van nieuwe rassen en middelen, optimalisatie van het stoomproces, onderzoek naar de invloed van pH en bodemvochtgehalte en evaluatie van de gevoeligheid van andere bladgewassen.

Beloukha erkend tegen mos in veldsla

Dit bericht werd geplaatst in Bladgewassen, Thema op .

De erkenning van thiram, een actieve stof met een goede nevenwerking tegen mosgroei in de teelt van slasoorten en veldsla, is Europees ingetrokken. Veldsla ondervindt hiervan het meeste hinder omdat het een zaaiteelt is die machinaal wordt geoogst. In proeven werden diverse alternatieven getest. Voor de twee proefherbiciden met de beste werkzaamheid kan een erkenning in veldsla nog lang op zich laten wachten. Beloukha heeft ook een remmende werking en…

Lees meer

Gebruik van laagwaardige warmte afkomstig van watergekoelde leds onder de loep

Dit bericht werd geplaatst in Bladgewassen, Thema op .

Met waterkoeling kan je de warmte die leds produceren deels recupereren in een ondernet. De keuze van het debiet van dat ondernet is belangrijk. Er moet een evenwicht worden gevonden tussen energie-efficiëntie en wat het beste is voor de lampen. Tijdens koude momenten was het vermogen van het ondernet gevoed door de watergekoelde leds onvoldoende om aan de warmtevraag te voldoen.

MGS-pioniers op rust

Dit bericht werd geplaatst in Bladgewassen, Thema op .

De eerste sla op mobiele goten, de eerste sla onder assimilatiebelichting en zoveel meer. Ja ja, we hebben het hier over Vlaamse tuinders: Frans De Weerdt en zijn echtgenote Magda. Het tuinderskoppel geniet sinds september vorig jaar van hun welverdiende pensioen. We blikken met Frans terug op hun rijkgevulde carrière. Een verhaal van echte slapioniers.

Studienamiddag bladgewassen Inagro: Alert zijn voor nieuwe ziekten

Dit bericht werd geplaatst in Bladgewassen, Thema op .

Net wanneer we alles onder controle lijken te hebben, duikt er een nieuw probleem op. Dat geldt jammer genoeg ook vaak voor de bestrijding van ziekten en plagen. Begin maart organiseerde Inagro een studiedag bladgewassen waar een overzicht werd gegeven van alle actualiteiten. Nieuwe belagers zoals Fusarium in sla en Acidovorax in veldsla trokken de aandacht van veel telers.