Energie

De keuze van de juiste verwarmingstechnologie: voor elk bedrijf anders

Dit bericht werd geplaatst in Energie, Thema op .

Hoewel een (aardgas-)ketel voor veel bedrijven economisch zeer interessant is, verbruikt dergelijke ketel meer energie dan alternatieve verwarmingstechnologieën. Duurzame alternatieven kunnen de CO2-uitstoot van het bedrijf sterk verlagen, maar vragen meestal ook een grotere investering. De keuze voor een bepaalde verwarmingstechnologie moet dan ook goed worden overwogen. Enerpedia helpt je op weg met vergelijkende studies voor verschillende bedrijfstypes.

Energiewijzer witloof telen

Dit bericht werd geplaatst in Energie, Thema op .

Witloof produceren kost heel wat energie. Kleine maatregelen kunnen al een significante besparing betekenen op de factuur. Ook de vervanging van oude koelinstallaties kan renderen omdat ze veel verbruiken en de regelgeving rond toegelaten koelmiddelen steeds meer verstrengt. Ten slotte blijven zonnepanelen voor witloofbedrijven een interessante investering om de energievraag te compenseren.

Forse energiebesparing met warmtereflecterende folies

Dit bericht werd geplaatst in Energie, Thema op .

De serre beter isoleren is een belangrijke eerste stap om energie te besparen. Energie-balancerende nachtschermen blijken hierbij veelbelovend en kunnen ons een stap dichter bij de klimaatneutrale kas brengen. Door middel van deze schermen, gecombineerd met een aangepaste klimaatsturing, konden we het voorbije teeltseizoen tijdens de nachtperiode 71% energie besparen in een tomatenteelt. Teelttechnisch is er nog optimalisatie nodig.

Iets meer stoken maar 17% minder elektriciteit nodig bij full led dan bij SON-T

Dit bericht werd geplaatst in Energie, Thema op .

De keuze van het type ledlamp en de positie bepaalt de lichtverdeling in de serre en beïnvloedt de productieresultaten. Lineaire toplights geven het meest homogene lichtbeeld. Wanneer je ze combineert met interlights gebruiken de tomatenplanten het licht het meest efficiënt en is de productie het hoogst. Ledlampen zetten elektriciteit efficiënter om in licht waardoor je tot 17% minder elektriciteit verbruikt, zelfs met meer branduren dan bij SON-T. In de winter…

Lees meer

Afgiftesystemen voor laagwaardige warmte onderzocht

Dit bericht werd geplaatst in Energie, Thema op .

Efficiënt gebruik van laagwaardige warmte in de serre kan zorgen voor energiebesparing. Hiervoor is een goede afgifte van deze warmte nodig. Uit een doormeting van verschillende afgiftesystemen in labo-omstandigheden blijkt dat zowel de kleur, de vorm als het materiaal van de verwarmingsbuizen een invloed hebben op de warmteafgifte. Drie beloftevolle systemen werden geselecteerd en worden nu getest onder praktijkomstandigheden. Via een online tool kan je zelf inzicht krijgen in jouw…

Lees meer