Energie

Als belichten even niet meer rendabel is

Dit bericht werd geplaatst in Energie, Thema op .

Eric Van den Eynde besliste midden vorig jaar al om deze winter geen komkommers onder de lampen te telen. Oorspronkelijk wou hij gewoon wat later opplanten. Maar de energieprijzen bleven huizenhoog en Eric switchte naar een gewone doorteelt tomaat waarbij de led- en SON-T-lampen werkloos toekijken.

Nieuwe energieverplichtingen voor glastuinbouwbedrijven in 2022

Dit bericht werd geplaatst in Energie, Thema op .

Vlaanderen zet sterk in op energie-efficiëntie. Zo zijn energie-intensieve bedrijven verplicht om een energieplan op te stellen en energiereducerende maatregelen uit te voeren. Vanaf dit jaar is de drempel daarvoor verlaagd en moet je al een energieplan kunnen voorleggen als het jaarlijks primair energiegebruik op jouw bedrijf hoger is dan 0,1 PJ. We zetten in dit artikel op een rijtje wat je daarvoor moet doen.

CO2, vloek of zegen?

Dit bericht werd geplaatst in Energie, Thema op .

Hoe zit dat nu eigenlijk met die CO2? Dat de CO2-uitstoot naar beneden moet om de klimaatverandering tegen te gaan, is duidelijk, maar als tuinder heb je die CO2 net nodig voor je planten. Hoe zijn beide zaken met mekaar te verzoenen? In dit artikel geven we wat achtergrondinformatie over klimaat en de rol van CO2 daarin. We willen je daarmee uitdagen om mee na te denken over klimaatvriendelijke en…

Lees meer

Samen met je buur je energiekosten beheersen

Dit bericht werd geplaatst in Energie, Thema op .

Verduurzaming van warmte is essentieel om ons energiesysteem CO2-neutraal te maken. Het benutten van restwarmte kan daar een belangrijk onderdeel van uitmaken. De glastuinbouw is een interessante partner voor het gebruik of leveren van restwarmte via warmtenetten. Binnen de provincie Antwerpen werden mogelijke warmte-uitwisselingen in kaart gebracht waar je als glastuinder verder mee aan de slag kan.