Na-oogst

Nieuwe installaties boosten onderzoek PCG

Dit bericht werd geplaatst in Na-oogst, Thema op .

De uienteelt is in opmars maar ook nieuwe teelten als bataat winnen aan belang. Rassenproeven ondersteunen onze telers en daar hoort ook bewaaronderzoek bij. Geen degelijk bewaaronderzoek zonder een goede bewaarinfrastructuur. Het PCG investeerde vorig jaar in een nieuwe sorteerinstallatie, bewaarcellen voor uien en zoete aardappel en nieuwe koelcellen. Een stukweger om efficiënter data te verzamelen komt er ook nog aan.

Coatings als duurzaam alternatief voor plastic verpakkingen

Dit bericht werd geplaatst in Na-oogst, Thema op .

Het coaten van vruchten belooft in de strijd tegen voedselverspilling zijn steentje bij te dragen. Vooral vruchten met een niet eetbare schil worden nu al met een coating in de winkelrekken aangeboden. Het VCBT onderzoekt de impact van enkele coatings op vruchten van eigen bodem. De eerste resultaten geven alvast aan dat er mogelijkheden zijn bij aardbei en tomaat.

MA-verpakkingen prei scoren goed

Dit bericht werd geplaatst in Na-oogst, Thema op .

Een verpakking onder gewijzigde atmosfeer (MA) maakt groenten langer houdbaar. Dat geldt ook voor prei. De optimale gassamenstelling voor prei is 5% O2 en 5% CO2. De doorlaatbaarheid is uiteraard belangrijk bij de keuze van de verpakkingsfolie. Bij de meest voorkomende huidige verpakkingen vallen de gasconcentraties meestal binnen de veilige marges, zo blijkt.

Hokkaido-pompoen tijdig oogsten zorgt voor betere bewaring

Dit bericht werd geplaatst in Na-oogst, Thema op .

Door Hokkaido-pompoenen tijdig te oogsten is er minder rot na een lange bewaring. Bij deze pompoensoort sterft het blad vanaf augustus geleidelijk af wanneer de pompoen rijp wordt. Om deze pompoenen nadien goed te kunnen bewaren, moet je ze best oogsten vóór het gewas al zijn blad heeft verloren. Bij oogst op 20 augustus en 9 september was het bewaarresultaat half januari veel beter dan na oogst op 30 september.…

Lees meer

Spitskool bewaar je best bij gecontroleerde atmosfeer

Dit bericht werd geplaatst in Na-oogst, Thema op .

Door naast de temperatuur ook de zuurstofconcentratie in de koelcel te verlagen kan je de bewaarduur van spitskool met enkele maanden verlengen. De verlaagde zuurstofconcentratie vertraagt de ademhaling en verschillende metabole processen. En daardoor wordt de kwaliteit van de spitskool beter behouden. De ademhaling zou een indicator kunnen zijn om de koelcel te ruimen.