Nieuwe teelttechnieken

Meerlagenteelt aardbeien vraagt extra onderzoek

Dit bericht werd geplaatst in Nieuwe teelttechnieken, Thema op .

Binnen het GLITCH-project werd in 2019 op Proefcentrum Hoogstraten een meerlagensysteem voor aardbeien ontwikkeld. Hiermee trachten we de productie voor eenzelfde serreoppervlakte sterk te doen stijgen. Ondanks de aanpassingen die het systeem al onderging, blijven de productieverschillen tussen de vier lagen te groot en valt de kwaliteit in de onderste lagen tegen. Er blijft nood aan een verdere optimalisatie van het systeem op het vlak van belichting en klimaatsturing.

Zoektocht naar hydrocultuursysteem voor dichtgezaaide gewassen

Dit bericht werd geplaatst in Nieuwe teelttechnieken, Thema op .

Er bestaan nog maar weinig commerciële hydrocultuursystemen voor dichtgezaaide gewassen, zoals veldsla, spinazie en rucola. Voor de diverse onderdelen in het systeem worden binnen een Interreg-project prototypes ontwikkeld. Het behalen van een goede kieming en temperatuurcontrole was een eerste struikelblok. Naar een geschikt irrigatiesysteem, substraattype, lichtspectrum en ras wordt nog volop gezocht.

Plagen en nuttigen in witloof automatisch te herkennen op vangplaten

Dit bericht werd geplaatst in Nieuwe teelttechnieken, Thema op .

77% van de witloofmineervliegen op een vangplaat wordt correct waargenomen door de beeldherkenning. Hoe meer beelden van vangplaten we verzamelen, hoe beter het computerprogramma zal werken. Voor de vangplaten kan vervolgens een nieuwe drempelwaarde worden vastgelegd. Naast plaaginsecten kunnen we met dit systeem ook de populatie natuurlijke vijanden makkelijk opvolgen.

Twee mogelijke teeltstrategieën voor meer licht bij tomaat

Dit bericht werd geplaatst in Nieuwe teelttechnieken, Thema op .

In 2019 werd op Proefcentrum Hoogstraten bij tomaat het effect onderzocht van twee teeltstrategieën op hun lichtdoordringing en productie aan de schaduwkant van een plantenrij. Uit deze proef blijkt dat schaduwplanten minder laten zakken een negatief effect heeft op de lichtdoordringing aan de schaduwkant, maar toch zorgt voor een iets hogere productie. Bij de planten waar elke week een kopblaadje werd weggenomen, zien we naast een verbeterde lichtdoordringing ook een…

Lees meer

DynaGrow als digitale assistent voor bijbelichting

Dit bericht werd geplaatst in Nieuwe teelttechnieken, Thema op .

De introductie van bijbelichting in serres was een echt kantelpunt, maar kunnen we hiermee ook slim sturen en meer uit minder halen? Een belichtingsproef in hydrosla met DynaGrow toont alleszins veel potentieel om ‘ja’ te antwoorden op deze vraag. Afgelopen belichtingsseizoen konden we op het PCG goedkoper belichten terwijl we een minstens even goed teeltresultaat behaalden als op de klassieke manier.