Schermbloemigen

Evoluties arealen schermbloemigen in België

Dit bericht werd geplaatst in Schermbloemigen, Thema op .

Tot de familie van de schermbloemigen behoren diverse groenten. Wortelen zijn daarvan veruit de grootste in België en ook het belangrijkst op Europees niveau. Het knolselderareaal is stabiel, terwijl het areaal bladselder stelselmatig afneemt. De teelt van pastinaak is dan weer duidelijk in opmars.

Ziekten en plagen bij schermbloemigen

Dit bericht werd geplaatst in Schermbloemigen, Thema op .

Verschillende ziekten en plagen kunnen leiden tot opbrengstderving en/of kwaliteitsverlies in bewaring. Bladziekten slaan toe in de veldfase van de teelt. Andere ziekten steken pas de kop op tijdens de bewaring. Wat de plagen betreft steekt er één met kop en schouders bovenuit, de wortelvlieg. Maar ook bladluizen, trips en rupsen zijn voor sommige gewassen een te duchten vijand.

20 jaar W&W wortelvlieg

Dit bericht werd geplaatst in Schermbloemigen, Thema op .

Na 20 jaar waarnemingen en waarschuwingen in de wortelteelt is een terugblik op zijn plaats. Aan de basis van het systeem is weinig veranderd. Maar de context waarin de landbouwer werkt evolueerde wel sterk. Het gebruik van slimme systemen en het organisatiemodel moderniseren zijn de uitdagingen die we aangaan.

“Veredelen is luisteren naar de vragen in de markt”

Dit bericht werd geplaatst in Schermbloemigen, Thema op .

Nerac is al jaren het hoofdras in de wortelteelt. Maar de veredelingsafdeling van Bejo zit niet stil, want het kan altijd nog beter. Er zijn ook steeds nieuwe uitdagingen, onder meer door het steeds beperkter pakket chemische middelen. Warmwaterbehandeling neemt de plaats in van zaadcoating en steeds meer telers kiezen voor voorgekiemde zaden. We legden ons oor te luisteren bij een van de wereldleiders in veredeling en verkoop van wortelzaad.