Technologie

Is het een vliegtuig? Is het een vogel? Nee, het is een RPAS boven je akker!

Dit bericht werd geplaatst in Technologie, Thema op .

Remotely Piloted Aircraft Systems (RPAS), of drones zoals ze in de volksmond worden genoemd, staan te trappelen om ook in de Vlaamse landbouwsector door te dringen. Een aantal expliciete toepassingen zoals militair gebruik of inspectie zijn reeds wijd gekend, maar in welke mate kunnen deze toestellen straks voor jou als teler iets betekenen? In dit artikel geven we een voorproefje van wat de drone-revolution voor onze sector kan betekenen.

Flexibel verpakken dankzij slimme sensoren

Dit bericht werd geplaatst in Technologie, Thema op .

Bij de sortering en verpakking van groenten en fruit moeten telers snel op de bal kunnen spelen en reageren op de wisselende behoeften van de markt. Een sorteerlijn die via slimme sensoren nagaat welke kwaliteit er voor handen is en de verpakking op die kwaliteit afstemt kan reuze handig zijn. In het PicknPack-project wordt hieraan gewerkt.

Jonge starters gaan niet over één nacht ijs

Dit bericht werd geplaatst in Technologie, Thema op .

Een terrein in Putte. Een jaar geleden stond hier nog niets, vandaag zijn de tomatenplanten hier volop aan de groei in een gloednieuw serrecomplex. Het werk van de jonge starters Kevin Pittoors en Chelsey Kenis. Met de nodige support van hun beide vaders stampten ze hier het tomatenbedrijf Primato uit de grond. En daarbij gingen ze heel doordacht en weloverwogen te werk. Een mooi staaltje vakmanschap.

Prototype voor bepaling van versheid veldsla getest

Dit bericht werd geplaatst in Technologie, Thema op .

Veldsla moet zo vers mogelijk zijn bij aanvoer op de veiling. Een vers product is immers belangrijk voor een goede houdbaarheid. Afgelopen december werd een prototype meettoestel uitgetest om snel de voorafgaande bewaarperiode van veldsla te bepalen. Dat gebeurde op aangevoerde veldsla op de REO Veiling en BelOrta.

Onderzoek zet in op belichting

Dit bericht werd geplaatst in Technologie, Thema op .

Het belichtingsonderzoek in de teelt van sla, aardbeien en tomaten gaat een nieuwe fase in. De praktijkcentra PSKW, PCH en PCG zetten samen met de Universiteit Gent en Thomas More Kempen hun schouders onder een nieuw project: LightMan. Met dit project willen we de mogelijkheden van kunstmatige belichting verkennen. We zoeken de ecofysiologische grenzen van de plant op met het oog op verhoging van het bedrijfsrendement en bekijken artificiële belichting…

Lees meer