Telen in de toekomst

Handen af van het witloof

Dit bericht werd geplaatst in Telen in de toekomst, Thema op .

Witloof waaraan van het intafelen van de wortel tot het inpakken van de krop geen handenarbeid meer te pas komt, het lijkt iets voor de verre toekomst. Toch biedt dit een oplossing voor heel wat opkomende vraagstukken, zoals een tekort aan arbeidskrachten. En ook al lijkt volledige automatisering toekomstmuziek, er beweegt al heel wat.

Teelt in hydrocultuur in volle evolutie

Dit bericht werd geplaatst in Telen in de toekomst, Thema op .

De teelt in hydrocultuur zal verder evolueren, dit zowel in oppervlakte als op vlak van innovatie en automatisering. Het innovatief karakter binnen deze sector is groot en er zijn nog veel ideeën die in de toekomst verder zullen uitgewerkt worden zoals het automatisch opplanten en oogsten van sla. Led-belichting lijkt in de toekomst de standaard te worden. Naast bladgewassen en kruiden wordt ook de teelt van nieuwe gewassen op mobiele…

Lees meer

Nieuwe kansen voor grondloze teelten

Dit bericht werd geplaatst in Telen in de toekomst, Thema op .

Dankzij allerlei technologische ontwikkelingen kunnen na vruchtgroenten en bladgewassen ook andere gewassen de stap zetten naar de teelt in hydrocultuur. Factoren zoals beschikbare gewasbeschermingsmiddelen, opkomst van grondgebonden ziekten of plagen, gebrek aan arbeidskrachten en specifieke kwaliteitseisen zullen bepalen hoe snel deze overstap kan gebeuren.

Wereldwijde interesse in gesloten meerlagenteelt

Dit bericht werd geplaatst in Telen in de toekomst, Thema op .

De interesse in gesloten meerlagensystemen neemt wereldwijd toe. In Chicago en Japan zijn vertical farms voor bladgroenten al een feit. Ook in Europa verschijnen langzaamaan de eerste initiatieven. De toekomst van dit teeltsysteem hangt af van de mate waarin de rendabiliteit kan verbeteren. Naast automatisering, spelen ook de investeringskost en het energieverbruik van led-lampen een sleutelrol.