Tomaat

Naar een meer uniforme tomatenkwaliteit tijdens het volledige seizoen

Dit bericht werd geplaatst in Thema, Tomaat op .

Teeltmaatregelen hebben verschillende effecten op vruchtkwaliteit, aroma en smaak. Dat blijkt uit sensorische en instrumentele analyses. Bovendien zijn die effecten sterk seizoensgebonden. In het TarOMAAT-project streven we ernaar om de smaak en kwaliteit van tomaten doorheen het jaar zo uniform mogelijk te houden. Geen sinecure. Eén ding is alvast duidelijk: teeltmaatregelen gebruiken om de smaak te sturen zal maatwerk worden.

Trostomaten doorteelt 2020

Dit bericht werd geplaatst in Thema, Tomaat op .

In het Princess-segment springt HA 27468, dat onlangs de naam Rendera kreeg, er kwalitatief bovenuit. Marinice voldoet ook aan de verwachtingen met een productie die net boven die van Merlice ligt. Bij Elite blijft Speedax de beste scores van de keurders krijgen. Ook EZ 1593 doet het goed en werd geselecteerd als segmentatieras voor het Elite-segment.

Losse tomaten doorteelt 2020

Dit bericht werd geplaatst in Thema, Tomaat op .

Bij de Prince-types bevestigt Mattinaro het resultaat van vorig jaar. Kleur en steekschade blijven wel aandachtspunten. EZ 2067 is een gemiddeld goed ras dat door zijn korte plant- en behanglengte geschikt is voor lagere kassen. Bij de vleestomaten springen DRTH 5024 en HTL 1805656 in het oog, het eerste ras vanwege zijn kwaliteit en het tweede door zijn hoge productie.

De focus op specials

Dit bericht werd geplaatst in Thema, Tomaat op .

Een groot aanbod van specials samenbrengen, dat is waar Tomeco voor staat. Dit unieke samenwerkingsverband tussen Belgische tomatentelers werkt heel gericht op vraag van de afnemers. Streven naar een continue verbetering en nog meer efficiëntie worden er hoog in het vaandel gedragen.

Affirm lijkt perspectief te bieden in de strijd tegen Nesidiocoris tenuis

Dit bericht werd geplaatst in Thema, Tomaat op .

De roofwants Nesidiocoris tenuis kan momenteel alleen door veelvuldige bespuitingen met breedspectrum insecticiden worden aangepakt, wat niet zonder risico’s is. In een effectiviteitsonderzoek werden zestien beschikbare insecticiden getest tegen N. tenuis en de nauw verwante Macrolophus pygmaeus. Affirm lijkt de beste perspectieven te bieden in de strijd tegen N. tenuis. Het heeft een sterk afdodend effect op de nimfen en adulten van N. tenuis, terwijl M. pygmaeus in grote mate…

Lees meer