Tomaat

Losse tomaten doorteelt 2021

Dit bericht werd geplaatst in Thema, Tomaat op .

Bij Baron blijft Rebelski de referentie. HTL 1805656, een praktijkproefras van vorig jaar, kan zijn kwaliteit in de zomer maar moeilijk behouden. TT 413 heeft dan weer onvoldoende productiepotentieel. In het Prince-segment is Mattinaro bij uitstek het meest productieve ras. Op kwalitatief vlak scoren de nieuwe proefrassen beter. Zo heeft 8B17047 een mooie kleur en glans, valt HA 27478 op door zijn mooie vruchtvorm en is de smaak van HTL…

Lees meer

Trostomaten doorteelt 2021

Dit bericht werd geplaatst in Thema, Tomaat op .

Met Marinice als nieuwe referentie bij Princess zijn er grote sprongen gemaakt op vlak van smaak en we merken dat de meeste nieuwe rassen dezelfde sprong kunnen maken. Daar tegenover staan vaak wel wat kwaliteitsopmerkingen of een lagere productie. DRTH 1033 kan productief niet mee met de Princess-rassen, maar kan een optie zijn voor het Elite-segment. Foundation blijft een goede gemiddelde bij Elite en ook Bronsino doet het goed. Een…

Lees meer

Onderstammen biotomaat aan elkaar gewaagd

Dit bericht werd geplaatst in Thema, Tomaat op .

Met onderstam Ubari werd de hoogste marktbare opbrengst behaald, maar deze onderstam vertoonde relatief veel wortelknobbels. TOM 02826 viel op door zijn laag aantal wortelknobbels. De lage opbrengst in combinatie met een groot aantal wortelknobbels maakt dat TOM 02627 geen geschikte onderstam is voor een bioteelt tomaat. Voor behanglengte, aantal trossen en vruchtkwaliteit werden geen duidelijke verschillen gevonden tussen de onderstammen. De meeste onderstammen waren elkaar waard.

Niet elk tomatenras even gevoelig voor Nesidiocoris

Dit bericht werd geplaatst in Thema, Tomaat op .

Nesidiocoris tenuis (Nesi) is een mediterrane roofwants die schade veroorzaakt in de Vlaamse tomatenserres. Uit twee proeven op 21 tomatenrassen blijkt dat niet elk ras even gevoelig is voor dit plaaginsect. Zo lijken vooral specials zoals kerstomaten en smaaktomaten meer Nesi aan te trekken en ook gevoeliger te zijn voor schade. Mogelijk wordt Nesi aangetrokken door rassen met een hogere suikerconcentratie, maar dat is nog niet helemaal duidelijk.

Macrolophus vertraagt populatieopbouw Nesidiocoris

Dit bericht werd geplaatst in Thema, Tomaat op .

Nesidiocoris tenuis is een exotische roofwants die verwant is aan de natuurlijke bestrijder Macrolophus pygmaeus. Door te prikken aan de stengel, bloemen en vruchten veroorzaakt Nesidiocoris de laatste jaren veel schade in de Vlaamse tomatenteelt. Uit twee kooiproeven blijkt dat de aanwezigheid van Macrolophus de opbouw van de populatie Nesidiocoris kan afremmen. Dat opent perspectieven om de schadelijke wants onder controle te houden.