Wortelen

Industriewortelen in maten en gewichten

Dit bericht werd geplaatst in Thema, Wortelen op .

Zeg nooit zomaar industriewortel tegen een industriewortel. In Vlaanderen worden er immers drie heel verschillende types geteeld en verwerkt: babywortelen, schijfwortelen en grote wortelen. Op het bedrijf van de familie Haerinck-Deruyck in het West-Vlaamse Waregem vinden we ze alle drie. We gingen er samen met Dirk Vanparys van Bejo Zaden een kijkje nemen. Back to the ‘roots’.

Busselwortelteler in hart en nieren

Dit bericht werd geplaatst in Thema, Wortelen op .

De eerste busselwortelen uit eigen land zijn ondertussen al verkrijgbaar in de winkels. Een deel daarvan is afkomstig van een bedrijf uit de West-Vlaamse gemeente Zwevezele, waar Eric Behaegel en Marina Descan al meer dan 35 jaar gepassioneerd busselwortelen telen.

Verse wortelen voor allerlei doeleinden

Dit bericht werd geplaatst in Thema, Wortelen op .

Wortelen zijn het hoofdproduct van Verduyn in Kortemark. Zij kopen en telen wortelen van Nederland tot Zuid-Frankrijk. Zeven jaar geleden werd de telersvereniging Green Farm opgericht om de aanvoer te verzekeren. Een mooi voorbeeld van hoe twee bedrijven elkaar sterker kunnen maken, zonder daarbij volledig afhankelijk te zijn van elkaar.

Wortelen bewaren volgens de regels van de kunst

Dit bericht werd geplaatst in Thema, Wortelen op .

De meeste wortelgewassen zijn gevoelig voor uitdroging. Ook bij wortelen zal beperking van de uitdroging dus een grote zorg zijn bij lange bewaring. Door voorzichtig te oogsten op het juiste moment én met kennis van zaken in te koelen kan veel leed worden vermeden. Goede ventilatie is een must om ophoping van CO2 en schade hiervan te voorkomen.

Ziekten en plagen in wortelen

Dit bericht werd geplaatst in Thema, Wortelen op .

Verscheidene ziekten en plagen kunnen wortelen aantasten, op het veld of tijdens de bewaring. Preventieve maatregelen zoals een ruime vruchtafwisseling, een doordachte bemesting en een ruime zaaidichtheid kunnen het risico op aantasting reduceren. Regelmatig monitoren van de percelen is onontbeerlijke binnen de huidige IPM-richtlijn. Het herkennen van ziekten en plagen is daarbij belangrijk. Pas na het inschatten van het reële risico van de schadelijke organismen kan beslist worden om in…

Lees meer