Ziekten en plagen

ToBRFV houdt tomatensector in zijn greep

Dit bericht werd geplaatst in Thema, Ziekten en plagen op .

ToBRFV heeft zich op enkele jaren tijd over de hele wereld verspreid. Een besmetting voorkomen is prioriteit nummer één. Raakt het virus toch het bedrijf binnen, dan zit er niks anders op dan het zo goed mogelijk te isoleren tijdens de teelt, en nadien het bedrijf grondig te reinigen en te ontsmetten. Ondertussen zet het onderzoek in op een IPM-strategie waarvan een vaccin deel zou kunnen uitmaken. En de zaadhuizen…

Lees meer

ToBRFV-onderzoek krijgt boost dankzij twee goedgekeurde projecten

Dit bericht werd geplaatst in Thema, Ziekten en plagen op .

ToBRFV is een groot probleem in de tomatenteelt en vormt een bedreiging voor de hele sector. Om dit virus het hoofd te bieden, werken verschillende Vlaamse en internationale onderzoeksinstellingen samen. In twee recent gestarte projecten worden oplossingen gezocht voor het ToBRFV-probleem met als doel productieverliezen zo veel mogelijk te beperken. Dit onderzoek zal gebeuren in nauwe samenwerking met de sector.

Na biocontrole-organismen nu ook anti-biofilmmolecule effectief tegen gekke wortels

Dit bericht werd geplaatst in Thema, Ziekten en plagen op .

Bij het ontstaan van gekke wortels, veroorzaakt door rhizogene agrobacteriën, is geen genezing mogelijk, alleen het beheersen is een optie. Biocontrole-organismen drongen in een proef, afhankelijk van de concentratie en toepassingsfrequentie, de symptomen terug van 40% in de controle tot 8%. In een serreproef werd ook een anti-biofilmmolecule getest en daaruit bleek dat dit molecule de toename aan planten met symptomen vertraagde en voorkwam dat de agrobacteriën aanwezig bleven in…

Lees meer

Eerste trends duidelijk na vijf jaar Sclerotinia-rassenonderzoek bij witloof

Dit bericht werd geplaatst in Thema, Ziekten en plagen op .

Al vijf seizoenen wordt de rasgevoeligheid van witloof voor Sclerotinia opgevolgd in Herent. Daaruit blijkt dat het vroege ras Manoline en het late ras Laurine relatief ongevoelig zijn. Ook enkele nieuwere rassen tonen potentieel, maar die resultaten moeten nog worden bevestigd. Andere rassen zijn duidelijk gevoeliger. Uit de proef blijkt ook dat het nazomerweer een doorslaggevende rol speelt in de ziektedruk en bijgevolg ook het ideale behandelingstijdstip bepaalt.

Witloofmineervlieg komt steeds duidelijker in beeld

Dit bericht werd geplaatst in Thema, Ziekten en plagen op .

Om het waarnemingssysteem in witloof te kunnen automatiseren was omschakeling van gele vangbakken naar vangplaten nodig. Onder labo-omstandigheden wordt ondertussen 88% van de witloofmineervliegen op een vangplaat correct waargenomen door de beeldherkenningssoftware. Dankzij artificiële intelligentie wordt het dus mogelijk om sneller en nauwkeuriger advies te geven. De volgende stap is een waarnemingssysteem waarbij de vangplaten in het veld worden beoordeeld, en dat zou zelfs met een smartphone kunnen.