Belichting

Belichtingsonderzoek boomt

Dit bericht werd geplaatst in Belichting, Thema op .

De praktijkcentra zetten sterk in op belichtingsonderzoek. In tomaat en zeker in sla op mobiele goten is belichten inmiddels de standaard en wordt er vooral geëxperimenteerd met nieuwe led-lampen en combinaties van lampen. In komkommer en paprika is het nog zoeken naar het juiste lichtrecept. In aardbeien zijn alle ogen gericht op de meerlagenteelt. Op de studiedag ‘Meer met licht’ gaven de onderzoekers een stand van zaken.

Bedrijven laten lampen testen op PSKW

Dit bericht werd geplaatst in Belichting, Thema op .

SON-T-lampen hebben hun strepen al lang verdiend, maar ook ledbelichting wordt een gevestigde waarde. En dat brengt weer heel wat nieuwe mogelijkheden met zich mee: hogere lichtintensiteiten, verschillende spectra, dimbare lampen … Er is heel wat op de markt. Zeven bedrijven laten hun lampen deze winter testen op het proefstation, in sla, tomaat en komkommer.

Belichting moet ook betrouwbaar en veilig zijn

Dit bericht werd geplaatst in Belichting, Thema op .

Belichtingsinstallateurs hebben veel werk. Wat komt er allemaal bij kijken als je de investering in belichting overweegt? Samen met Eric Scheers bekijken we hoe Hortiplan stap voor stap werkt aan een belichtingssysteem dat niet alleen teelttechnisch tegemoetkomt aan de wensen van de teler, maar ook betrouwbaar en veilig is.

Aantal initiatieven gesloten meerlagenteelt neemt toe in Vlaanderen

Dit bericht werd geplaatst in Belichting, Thema op .

Wereldwijd groeit het aantal initiatieven waarin geteeld wordt zonder daglicht. Ook in Vlaanderen vinden we stilaan een mix van kleinschalige tot groter opgezette systemen. Toch lijkt deze sector in Europa niet snel te groeien. De toekomstmogelijkheden hangen dan ook af van de mate waarin de rendabiliteit van een gesloten meerlagenteelt kan verbeteren. Inagro zal een gesloten ruimte bouwen in de toekomstige dakserre en legt dit jaar de eerste proef aan…

Lees meer

Grenzen verleggen met hybride-belichting in tomaat

Dit bericht werd geplaatst in Belichting, Thema op .

Dat een tomatenplant wel wat licht kan hebben en die toch op een efficiënte manier kan blijven omzetten in productie, bleek al uit vroeger onderzoek. Het voorbije belichtingsseizoen werden de grenzen nog verder verlegd door het lichtniveau te verhogen tot 287 μmol/m².s met een combinatie van SON-T en leds. Hierdoor nam de productie toe met 40%, aan een efficiëntie van 1,1% productie per procent extra licht. Het energieverbruik per kilogram…

Lees meer