Komkommer en paprika

Stengeldichtheid en vruchtsnoei bepalend voor opbrengstpotentieel komkommer

Dit bericht werd geplaatst in Komkommer en paprika, Thema op .

Licht is vaak een limiterende factor in de hogedraadteelt komkommer. Het is daarom van belang deze inputfactor optimaal te benutten. Door meer stengels aan te houden reduceer je de hoeveelheid licht per plant en de transmissie doorheen het gewas, maar kan je wel meer stuks gaan oogsten. Door variatie in te bouwen in het vruchtsnoeischema kan je dan weer beter inspelen op de weerschommelingen doorheen de teelt. Het optimum vinden…

Lees meer

Nachtbehandeling met UV-C biedt potentieel tegen witziekte in komkommer

Dit bericht werd geplaatst in Komkommer en paprika, Thema op .

Door komkommerplanten na zonsondergang te behandelen met UV-C-licht vermijd je dat de witziekteschimmel zich kan herstellen met behulp van het zonlicht. Uit proeven blijkt dat de UV-dosis hierdoor kan zakken en daardoor zijn er minder nadelige effecten op de groei. We zoeken naar een IPM-strategie waarbij we 50% minder fungiciden inzetten in combinatie met preventieve UV-C-behandelingen ’s nachts.

Eerste ervaring met bittermeloenteelt

Dit bericht werd geplaatst in Komkommer en paprika, Thema op .

In Sint-Katelijne-Waver werd dit jaar in juni de eerste bittermeloen geoogst. Deze Aziatische groente, soms ook bittere pompoen of sopropo genoemd, hoort bij de Cucurbitaceae, net zoals komkommer. Een Chinese variant werd aan twee verschillende dichtheden aangeplant in de serre en over een net geleid. Hoewel er zeker nog enkele aandachtspunten zijn inzake productie, vruchtbehang en teelttechniek, waren de eerste ervaringen positief.

Zuidelijke groene stinkwants rukt op

Dit bericht werd geplaatst in Komkommer en paprika, Thema op .

De zuidelijke groene stinkwants is in opmars. Uit een enquête uitgevoerd bij verschillende komkommer-, paprika-, en auberginetelers, blijkt dat deze wants op meer dan één derde van de bedrijven al werd waargenomen. Bovendien komen ook andere wantsen, zoals de groene appelwants en de brandnetelwants, frequent voor. De wantsen veroorzaken prikschade, wat kan leiden tot productieverlies. Voorlopig bestaat er nog geen duurzame beheersingsstrategie.