Mechanisatie

Gps-gestuurde tractoren niet meer weg te denken op het PSKW

Dit bericht werd geplaatst in Mechanisatie op .

Drie jaar geleden investeerde het Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW) in rtk-gps op tractoren en machines. Het eerste jaar was er een van veel oefenen, uitproberen en afstellen. Maar het jaar daarop was het begrip rtk-gps al niet meer weg te denken op het proefstation. Er werden dat jaar nieuwe dingen bedacht en uitgevoerd. Afgelopen jaar kwamen er dan weer nieuwe aspecten bij die vooral betrekking hebben op arbeidsbesparing en…

Lees meer

Blutsschade bij het sorteren, oogsten en verpakken van vruchten: do’s en don’ts

Dit bericht werd geplaatst in Mechanisatie op .

Groenten ondergaan veel schokken tijdens de oogst, sortering, verpakking en het transport. Te grote schokken kunnen leiden tot kwetsuren. Het VCBT gebruikt een elektronische vrucht om deze schokken te registreren en een idee te krijgen van het blutsschaderisico. Deze elektronische vrucht loopt samen met de vruchten doorheen de keten van sortering en transport. Analyse van de opgelopen schokken toont aan waar er blutsen kunnen ontstaan. Vervolgens kritisch naar de machines…

Lees meer

PicknPack: flexibele robots voor het verpakken van verse en kant-en-klare voedingsproducten

Dit bericht werd geplaatst in Mechanisatie op .

Terwijl in veel belangrijke industrieën, zoals de auto- en elektronicaindustrie, automatisatie en robots al lang ingeburgerd zijn geraakt, vraagt het sorteren en verpakken van groenten en fruit nog zeer veel handenarbeid. Het Europese project PicknPack tracht de problemen van de voedselverpakking door robots op een slimme manier aan te pakken. De afdeling MeBioS van KU Leuven werkt hieraan mee.

Bandenspanning en structuurbederf

Dit bericht werd geplaatst in Mechanisatie, Thema op .

De bodem onder onze voeten is een kwetsbaar productiemiddel. We moeten er doordacht mee omspringen. We hebben er alle belang bij dat de bodem waarin we onze zaadjes zaaien zijn structuur behoudt. Het is een van de factoren die de groei van de gewassen bepaalt en bijgevolg ook onze inkomsten.

Is kleinschalige vergisting van witloofwortels haalbaar?

Dit bericht werd geplaatst in Mechanisatie, Thema, Witloof op .

Door vergisting krijgen afgestookte witloofwortels opnieuw een nuttige toepassing op het bedrijf in de vorm van biogas. Dit biogas levert elektrische stroom en warmte. Wat overblijft van de wortels na het doorlopen van het vergistingsproces is een vloeibare massa, digestaat genaamd. Zijn er nuttige toepassingen voor elk van deze drie componenten waardoor het gehele proces rendabel wordt op een gemiddeld witloofbedrijf? Een haalbaarheidsstudie moet dat duidelijk maken.