Voedselveiligheid- en kwaliteit

Aardbeiproject realiseert handig platform voor kwaliteitsmeting

Dit bericht werd geplaatst in Kleinfruit, Thema, Voedselveiligheid- en kwaliteit op .

De onderzoeksgroep MeBioS van KU Leuven coördineerde de afgelopen vier jaar een project over de standaardisatie en objectivering van meettechnieken voor aardbeikwaliteit. In dit kader werd er een nieuw kwaliteitshandboek ontwikkeld en is er een opstelling gemaakt met een volautomatisch computerbeeldanalysesysteem dat de kwaliteit van aardbeien kan meten.

VCBT vernieuwt haar bewaarinfrastructuur

Dit bericht werd geplaatst in Glas, Thema, Voedselveiligheid- en kwaliteit op .

Bewaring en koeling is de core business van het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten. Daarom moet de bewaarinfrastructuur ook up-to-date zijn en zelfs beter uitgerust dan de commercieel beschikbare installaties. Gedurende het laatste jaar investeerde het VCBT veel tijd en middelen om haar bewaarinfrastructuur volledig te vernieuwen.

Kwaliteit veldsla grotendeels afhankelijk van bewaarmethode

Dit bericht werd geplaatst in Glas, Thema, Voedselveiligheid- en kwaliteit op .

In februari 2012 is het nieuwe IWT-project ‘Verbetering van de houdbaarheid van veldsla en kropsla’ van start gegaan. Tijdens het onderzoek naar het optimaliseren van de houdbaarheid van veldsla lijkt de bewaring de meest beïnvloedende schakel in de keten te zijn. Vooral het vochtig houden van de veldsla blijkt essentieel. De plaatsing in de koelcel en de wijze van inpakken spelen hierbij een grote rol. Met een optische meettechniek is…

Lees meer

Houdbaarheid rassen kropsla verschilt

Dit bericht werd geplaatst in Glas, Thema, Voedselveiligheid- en kwaliteit op .

In februari 2012 is het nieuwe IWT-project ‘Verbetering van de houdbaarheid van veldsla en kropsla’ van start gegaan. Dit IWT-project gaat op zoek naar teelt-, oogst- en bewaarmethoden die de houdbaarheid van kropsla en veldsla kunnen verbeteren. In het eerste proefjaar werden allerlei teeltmaatregelen onderzocht om te zien welke invloed ze kunnen hebben op de houdbaarheid. Dit artikel geeft een overzicht van de eerste resultaten voor kropsla.

Kwaliteitssnoei paprika

Dit bericht werd geplaatst in Glas, Thema, Voedselveiligheid- en kwaliteit op .

Kwaliteit is zeer belangrijk voor paprika. Een betere kwaliteitssortering levert niet alleen betere prijzen op, het helpt ook om het vertrouwen van kopers in een kleine paprikamarkt als de onze te verzekeren. Telers doen grote inspanningen om via teelttechniek en rassenkeuze een optimale kwaliteit te garanderen. In proeven uitgevoerd op het Proefcentrum Hoogstraten werd nagegaan in hoeverre kwaliteitssnoei hiertoe kan bijdragen.